Helft sollicitanten overheidsexamens komt niet opdagen

Helft sollicitanten overheidsexamens komt niet opdagen

Helft sollicitanten overheidsexamens komt niet opdagen

Print
Steeds meer landgenoten schrijven zich enkel in voor overheidsexamens om hun werkloosheidsuitkering niet te verliezen. Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) wil daar komaf mee maken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In 2008 daagde volgens Bogaert nog 66 procent van de ingeschreven kandidaten op voor een examen voor een job bij de federale overheid. "In 2011 was dat nog maar 56 procent", aldus de staatssecretaris. Hij wijt die lage opkomst onder andere aan de te lange doorlooptijd van sommige examens, nu nog soms 7 maanden, "waardoor sommige sollicitanten al elders werk vonden".

Maar een andere belangrijke verklaring is volgens Bogaert toch dat veel sollicitanten zich voor "de schone schijn" inschrijven. "Als werkzoekenden hebben ze de plicht om actief werk te zoeken. Sommigen maken zich er vanaf door zich voor een overheidsexamen in te schrijven, zonder dat ze voor dat examen ook opdagen."

Ook Selor, het wervingsbureau van de federale overheid en dit jaar goed voor 4.000 vacatures, vindt het welletjes. "Het personeel van Selor steekt veel tijd in de voorbereiding van die examens", stelt Bogaert.

De staatssecretaris overlegt met de RVA en ook de VDAB en de Brusselse en Waalse tegenhangers Actiris en Forem, om aan deze bedenkelijke praktijken paal en perk te stellen. "Het uitgangspunt moet zijn dat wie zich voor een examen inschrijft, zich ook inspant om die job binnen te rijven."

Bogaert pleegt hierover nog overleg met de Privacycommissie.

Foto Belga

.

Nu in het nieuws