"Zwaardere straf voor aanzetten tot haat"

Zwaardere straf voor aanzetten tot haat

"Zwaardere straf voor aanzetten tot haat"

Print
Het openbaar ministerie wil de straffen voor aanzetten tot haat en discriminatie fors verzwaren. Dat is één van de vier voorstellen die federaal procureur Johan Delmulle samen met de Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn meegeeft in een advies aan de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Terloops maakt het openbaar ministerie ook twee oude eisen van de homobeweging tot de zijne.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich deze voormiddag opnieuw over een voorstel van Peter Vanvelthoven (sp.a) om ondemocratische groepen zoals Sharia4Belgium te verbieden via de wet op de privémilities.

Federaal procureur Delmulle en de Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn zien liever vier andere dingen gerealiseerd. Dat schrijven ze samen in een advies.

1. Verhoog de straffen voor aanzetten tot haat en discriminatie fors. Nu zijn die straffen maximum één jaar. Te laag. Daardoor kan een verdachte maar net in voorlopige hechtenis worden genomen.

2. Maak ook lidmaatschap van een groep die herhaaldelijk aanzet tot discriminatie van homo's, niet-moslims en vrouwen strafbaar. Dat kan momenteel niet en het was een groot probleem in de zaak-Sharia4Belgium.

3. Breng alle haatboodschappen voor de correctionele rechtbank. Wie via websites of pers haatboodschappen tegen homo's en niet-moslims de wereld instuurt, moet nu voor het assisenhof verschijnen. Maar een assisenzaak is veel te duur en men doet het niet voor zoiets. Daardoor blijven die haatboodschappen ongestraft. Als alle haatboodschappen in de pers voor de correctionele rechter komen, dan zal er wél gestraft worden.

4. Maak personen die recepten voor bommen of geheime documenten van inlichtingdiensten online zetten strafbaar door de terrorismewet. Nu is dat niet strafbaar, terwijl het van de Europese Unie wel zou moeten.

Het tweede en derde voorstel uit deze reeks worden al jaren bepleit door de homobeweging.

Lees ook: Sharia4Belgium in negen vragen

JDW

Foto: Johan Delmulle

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws