1 / 2

"Zakken vol ponymest, braaksel en verschraalde biergeur" + Oproep!

De zomer is opnieuw van start gegaan en dat betekent voor heel wat studenten ook het begin van een studentenjob. She.be is natuurlijk geïnteresseerd in jullie verhalen. Hebben jullie al eens een helse vakantiejob gehad, of net de job van jullie dromen waardoor jullie beseften wat jullie missie in het leven was? Laat het ons weten via info@she.be en wie weet komt jullie verhaal wel op www.she.be! We starten de reeks alvast met enkele verhalen van onze eigen medewerkers, beginnende bij de helse vakantiejob van onze she-redactrice:

mgeysmans

Ik heb het geluk op 30 september te mogen verjaren. Gevolg: toen de meeste van mijn vriendjes en vriendinnetjes zich vrolijk gingen inschrijven bij interimbureau's voor een vakantiejob, kreeg ik steevast te horen dat ik toch wel wat jong was. Godzijdank dacht de stad waarin ik woonde ook aan die noodlottige gevallen en organiseerden zij zelf vakantiejobs voor iedereen die dat jaar 16 werd. Twee daagjes, meer niet. Maar het was een begin, vonden ze thuis ook. Bij het inschrijvingsformulier kon je aangeven wanneer je wel en niet kon, daarna volgde de selectie van kandidaten. Natuurlijk wou ik niet buiten de boot vallen, en grote vakanties had ik toch niet opstaan wegens geen vakantiejob en dus geen extra centjes.

Rebel

Maar zoals iedere 15-jarige begon ook de rebellerende kriebel rond die leeftijd op te flakkeren. Pukkelpop was het summum voor alle vrienden en vriendinnetjes. Als je daarnaar toe ging was je hip. Dat toegangsbandje deed je vervolgens jaren niet meer uit om te stoefen over je 'veroverde' festivals. Enige nadeel: mijn ouders vonden dat festivalgebeuren toch wat wild en duur voor een 15-jarige. Tot er tijdens een zoveelste discussie een van de twee zei: "als je nu gratis kon gaan, oké, maar nu ga je niet." Gratis gaan? Dat kon toch niet zo'n groot probleem zijn? Dus begon ik naarstig mee te doen aan alle beschikbare wedstrijden, en zowaar: ik won een duoticket voor het volledige festival. De ouders waren lichtjes aangedaan, maar woord is woord. Dus werd er afgesproken om samen met de ouders van een vriendinnetje dat mee mocht te carpoolen. Iedere ochtend zouden we netjes afgezet worden aan het terrein, om 's avonds op een degelijk uur te worden opgepikt. Een campingverblijf, dat was echt wel not done op die leeftijd. Vrolijkheid alom bij zowel het beste vriendinnetje als mezelf, want nu behoorden we echt wel bij de 'coole' bende.

En dan viel de brief van de stad in de bus: Proficiat, u bent geselecteerd voor vakantiewerk bij de stad. Data dat u zich moet aanmelden om bij het groenpark te werken: de twee dagen dat Pukkelpop plaatsvond. Vooraf was er nog een infodag. Tijd om mijn charmes boven te halen en die datum verzet te krijgen. Geen denken aan dat ik met gratis tickets niet naar Pukkelpop zou gaan. Evenmin geen denken aan bij de ouders dat ik werk zou afslaan. Dus zette ik mijn vriendelijkste glimlach op tegen de norse ambtenaar en vertelde hem dat er "iets" was tussengekomen. Of ik de eerste twee dagen van diezelfde week niet kon worden ingezet? "Tuurlijk", bromde de beer. Om smalend zijn ogen op te halen en te melden "bij de vuilniskar zoeken ze nog wel iemand". Omdat ik toen al een stoere meid was, die dacht zowat alles aan te kunnen, accepteerde ik dapper. Hoe zwaar kon dat nu zijn?

Ponymest

Dag 1: een kamer vol mannen. De meest norse bleek mijn compagnon te zijn. Handschoenen kreeg ik niet, daar dacht hij pas na een halve dag vuilnis ruimen aan. Uit zijn camionet komen deed hij niet, de enige vakantiewerker (ik dus) moest alle zakken maar eigenhandig losmaken uit de vervelende gele vuilnispotjes en de stinkende goedjes feilloos in de container gooien, die vervaarlijk maalde. In de vrachtwagen zelf zitten was er eveneens niet bij, want een echte vuilnisophaler, die hing achteraan de kar. Dus daar ging ik dan, zonder armspieren, doodvermoeid, achter een stinkende vuilniskar hangend. Om even later in hartje centrum te stoppen. "Het is kermis, je zal je werk hebben", lachte de man. Die dag heb ik vuilniszakken vol platte friet, vieze mayonaise, braaksel, en bier opgeruimd. Zelfs zakken met ponymest, zwaarder dan ikzelf, keilde ik in de vrachtwagen. Puur op adrenaline, en kwaadheid. Mezelf opetend in de vaste medewerker, stopte de vrachtwagen plots. "De laadbak zit vol, we moeten gaan legen." Een uurtje rust werd ingelast.

Terug toegekomen op de verzamelplaats na acht zware uren waarbij ik geen hap door mijn keel kreeg van de stank, gaf de algemene opzichter me een complimentje: "goed gewerkt meid, zo'n laadbak wordt door ervaren medewerkers normaal gezien maar na drie dagen gevuld, je hebt goed doorgewerkt." Waarop mijn werkcollega door zijn tanden siste: "Maar het blijft toch een vrouw."

Die avond heb ik uren tussen bad en douche gezweefd om de stank uit mijn haren, huid, neus, oren,… te krijgen. Maar wat me vooral bijbleef was die ene opmerking: "Het blijft een vrouw." Ondanks alle inspanningen kon één man het niet over zijn hart krijgen om een jonge vrouw een schouderklopje te geven. De dag nadien heb ik me als een "echte" vrouw gedragen. Ik ben fris gewassen op de vertrekplek aangekomen, in tranen uitgebarsten (niet volledig gespeeld), verteld dat ik als enige al het vuil had moeten opkuisen (eveneens de waarheid en niet de bedoeling van de vakantiejob). Resultaat? De 'het is een vrouw'-man mocht alleen alle vuilnisbakjes langs het kanaal gaan leegmaken, terwijl ik wat goals van het sportcentrum van een likje verf mocht voorzien. Een dag later, nog frisser gewassen en met een positief gemoed heb ik mijn eerste stappen op het zachte, warme gras van Pukkelpop gezet. En genoten dat ik heb…

Heb jij zelf een helse vakantiejob gehad, of net een superleuke ervaring opgedaan? Of misschien begint je kind wel aan zijn eerste vakantiejob en zit je als ouder toch met een ei? Laat het ons weten via info@she.be!

Ben je nog op zoek naar een vakantiejob? Via hbvl of gva-jobs vind je misschien wel wat je zoekt. Bij 'ervaring' dien je student in te geven om de studentenjobs te zien te krijgen.

http://jobs.hbvl.be/

http://jobs.gva.be

Photo News

NIET TE MISSEN