Food

Getest: ijsmachines

Print

Na de kook- en de bakhype is nu ook zelf ijs maken aan een stevige opmars bezig. Elke zichzelf respecterende deelnemer aan Komen Eten lijkt alvast zo'n machine in huis te hebben. Wij namen de proef op de som en testten twee ijsmachines voor thuisgebruik: een duurder (Domo) en een goedkoper (Philips) model.

Mama maakt iets lekkers. Dat betekent al snel hulp in de vorm van twee paar kinderhandjes. En ijs maken blijkt echt kinderspel te zijn. Als volkomen leek probeer ik eerst de koud bereide basisrecepten uit de handleidingen van Domo en Philips. Koude volle melk, room, suiker en koude eierdooiers zijn de basisingrediënten van elke ijssoort. Mixen en hup, in de ijsmachine. Motor aan en een halfuur later is onze allereerste portie huisbereid roomijs een feit. Tenminste bij de Domo: smeuïg ijs, met een volle smaak, zonder kleur- of bewaarstoffen.

Bij de Philips ging het afzonderlijke koelelement eerst 24 uur op -18°C in de diepvriezer. Maar het blijkt niet voldoende bevroren te zijn. Gevolg: mijn ijsmengsel wil geen ijs worden. Bij een tweede poging na 48 uur in de diepvriezer lukt het wel. Toch moet de Philips bij elk recept langer draaien dan aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Aangemoedigd door het eerste succes begin ik aan smaak twee. Stracciatella, op verzoek van de kinderen. We smelten Callebaut-callets en voegen die aan het draaiende ijs toe. De chocolade stolt onmiddellijk bij het contact met het koude ijs.

Alleen stolt bij ons de chocolade iets te snel, waardoor er zich dikke brokken vormen in het ijs in plaats van kleine vlokjes. Maar hé, wie maalt er nu om te grote in plaats van kleine stukjes chocolade? Lukt wel goed: speculaasijs met simpelweg een paar verkruimelde speculaasjes onder het ijs.

MANGO

Tijd voor een variant met minder suiker, eieren en room. Uit het Domoboekje maken we ijs met mango. Het resultaat is goddelijk. Toevallige (?) bezoekers proeven en keuren. "Maar euh, mogen wij die stracciatella ook eens proberen?" En de ijsmachine draait nog een rondje.

Groot voordeel van de Domo: het ijs is supersnel klaar. Bij de Philips moet de schijf eerst weer 24 uur in de diepvriezer, maar het resultaat is even lekker.

Mokka, mijn vierde proefbaksel, wordt mijn eerste ijsblunder. Ik vergeet basisregel nummer één - alle ingrediënten eerst in de koelkast! - en kieper twee koppen warme koffie bij het mengsel. Het resultaat laat zich raden: dit goedje bevriest met de beste wil van de wereld niet.

Tijd voor het betere werk. Verlekkerd door de prachtige foto's in het boek Basic IJs gaan we aan de slag met de warm bereide recepten van Christophe Declercq. Dit is andere koek: met de basisingredienten uit mijn keukenkast kom ik er niet. Ik noteer een hele boodschappenlijst: gelatine, glucosestroop, vanillestokjes en magere melkpoeder. Kinderspel kan je dit niet langer noemen. Bovendien neemt het ook heel wat meer tijd in beslag. Je moet je beslag een dag op voorhand maken en in de koelkast laten afkoelen voor je ijs kan maken. Op verzoek ga ik voor chocoladeijs. Halverwege het recept ontdek ik dat ik geen kookthermometer heb, dus wordt het gokken wanneer mijn mengsel tot 70 graden is afgekoeld. Maar het resultaat mag er zijn: de beste chocoladeijs ooit volgens de kenners thuis.

DUUR OF GOEDKOOP

Qua smaak is er weinig verschil tussen ijs gedraaid in een goedkoop of duur toestel. De Philips levert goede kwaliteit als je sporadisch eens een ijsje wil maken. Maar iets grotere hoeveelheden of verschillende smaken na elkaar maken is onmogelijk. Voor de prijs van de dure Domo heb je inderdaad al heel wat dozen ijs uit de supermarkt in huis, maar qua gebruiksgemak (timer, uitneembare pot) is hij onklopbaar. Ben je van plan regelmatig ijs te maken, en is de prijs geen bezwaar, dan durven we de Domo zeker aanbevelen.

[GETEST] DOMO

Onmiddellijk bruikbaar en onmiddellijk opnieuw bruikbaar. Vriest snel dankzij een krachtige motor. Handige timer. Handige uitneembare pot. Groot, zwaar toestel (11 kilo). Neemt veel plaats in je keukenkast in. Duurder toestel. Prijs: 250 euro.

[GETEST] PHILIPS

Klein, licht toestel (1,5 kilo zonder koelelement). Makkelijk op te bergen, neemt minder plaats in. Goedkoper toestel. Boekje met 20 recepten. Pas bruikbaar na 24-48 uur. Niet onmiddellijk opnieuw bruikbaar. Geen timer. Prijs: 70 euro.

TIPS OM ZELF IJS TE MAKEN

Alle ingrediënten moeten uit de koelkast komen Gebruik altijd volle melk Gebruik room met 40% vet Glucosestroop verbetert de structuur van het ijs in vergelijking met suiker Versgedraaid ijs zet je best 15 minuten in de diepvriezer alvorens te serveren: het is dan makkelijker schepbaar.

MEER LEZEN?
Basic IJs, Christophe Declercq, uitgeverij Lannoo, 144 blz., 19,99 euro.

MV / Sjiek / Het Belang van Limburg

NIET TE MISSEN