Food

Smaakmakers voor zomerslaatjes

Print

Smaakmakers voor zomerslaatjes

Het seizoen van de zomerse slaatjes is weer aangebroken. Groenten, al dan niet in combinatie met vlees of vis, kunnen een stevige oppepper krijgen dankzij een frisse dressing of vinaigrette.

Een goede dressing of vinaigrette geeft aan een salade een 'finishing touch'. Kant-en-klare producten zijn handig om snel een slaatje te 'pimpen' als je met tijdsgebrek kampt", zegt chef-kok Ingrid Neven van restaurant Pazzo aan de Oude Leeuwenrui 12 in Antwerpen. "Maar om eerlijk te zijn, de kwaliteit is niet altijd geweldig. De smaakaccenten zijn meestal te zoet en komen zogezegd tegemoet aan de verwachtingen van de gemiddelde consument. Toch is het niet zo moeilijk om de smaken meer in evenwicht te brengen. Wat kan helpen, is onder meer gewoon wat meer azijn toevoegen."

"Eigenlijk is het niet zo tijdrovend om zelf een lekkere vinaigrette of dressing te maken. Een tip? Een van mijn favorieten is de Japanse vinaigrette die ik gebruik om uiteenlopende gerechtjes naar een hoger niveau te tillen."

Wat is daarvoor nodig? "3 dl olijfolie, 1 dl sojasaus, 1,5 dl sushi-azijn, 5 cl gembersiroop, 2 eetlepels wasabipasta, 2 eetlepels sesamolie en 1 eetlepel geraspte gember. Gewoon alles mixen. Deze mengeling past onder meer zeer goed bij sint-jakobsschelpen, zalmtartaar en uiteraard allerlei slaatjes. In de koelkast is de vinaigrette een paar maanden houdbaar.

Ook de bewaartijd van kant-en-klare producten moet je overigens goed in het oog houden. Na opening is de bewaartijd, afhankelijk van de samenstelling, toch vrij beperkt."

Maar niet alleen de kwaliteit van de vinaigrette of dressing is belangrijk. Vooral de groenten moeten kraakvers zijn. "Neem sla. Ziet die er wat slapjes uit? Leg de slabladeren een half uurtje in water met ijsklontjes, en ze worden weer knapperig en fris."

Tips

VINAIGRETTE OF DRESSING?

Vinaigrette is de naam van de klassieke Franse dressing. Die bestaat gewoonlijk uit drie delen olie, een deel azijn, een theelepel mosterd, een theelepel suiker of honing, zout en peper. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de olie. Als je eerst de olie in een kom doet, gaat het geheel schiften. Roer alles goed door elkaar en voeg daarna beetje bij beetje de olie toe. Een dressing heeft dan weer yoghurt, zure room of mayonaise als basis. Voeg de vinaigrette of dressing net voor het serveren toe zodat het geheel niet verpietert.

WELKE OLIE?

Er zijn verschillende soorten olie die gebruikt kunnen worden als basis voor een vinaigrette of dressing. Een goede olijfolie wordt vaak gebruikt maar notenolie - afkomstig van walnoten, hazelnoten of pinda's - zorgt voor extra smaakaccenten.

Oliesoorten met een zachtere smaak worden vooral geperst uit druivenpitten en zonnebloem- en sesamzaden.

AZIJN OF CITROEN?

Azijn is ook een belangrijk onderdeel van de dressing of vinaigrette en is in allerlei smaken en soorten te verkrijgen zoals rode- en witte wijnazijn, frambozen- appel- of kruidenazijn. Vooral balsamico- azijn is een trendy smaakmaker.

HOE LEG JE EIGEN ACCENTEN?

Je kan ook zelf een eigen kruidenolie of -azijn maken. Dat is niet zo moeilijk. Je moet enkel wat geduld oefenen. Doe bijvoorbeeld een paar takjes rozemarijn of basilicum in een fles en vul deze met (olijf)olie of azijn. Sluit goed af. Laat enkele weken trekken. Ook met knoflookteentjes of rode pepertjes kan je eigen smaakbommetjes creëren.

Photo News / Gazet van Antwerpen

NIET TE MISSEN