1 / 6

Torjokrakowip, spelen zonder kijken

Op zaterdag 30 juni organiseerde Jobclub Altijd Raak ‘torjokrakowip’, een namiddag volksspelen samen met blinden en slechtzienden. Torjokrakowip staat voor torbal, joppen, krachtbal, kogelstoten en wipschieten.

Tilborghs Margo

“Voor mensen die gewoon zijn de ogen te gebruiken is deze namiddag zeer confronterend”, vertelt de voorzitter van VIGE (vereniging voor visueel gehandicatpen) Harry Geyskens. “Zij die een goed zicht hebben nemen immers geblinddoekt deel aan deze volksspelen. Nu beseffen ze pas hoe beperkt ze zijn. Wanneer je niets kan zien valt het oriëntatiegevoel weg. En dat heb je nu eenmaal nodig.”

Burgemeester Van Tichelt begon zijn betoog met een knipoog door te zeggen dat burgemeester van Essen zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, behalve wanneer je het woord ‘torjokrakowip’ moet uitspreken.

Verder feliciteerde hij de organisatie voor de 25ste editie van deze spelen.

“Mensen samenbrengen is sociaal kapitaal dat wordt gevormd door heel de gemeenschap. Mensen bijeen brengen om in een gezellig kader te buurten en samen oude volksspelen te spelen is mooi,” zo zei Van Tichelt.

“Het is ook belangrijk om te werken aan inclusie want ook jullie maken volwaardig deel uit van onze gemeente.”

Info: guy.maas@telenet.be of 0486.45.04.87

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio