1 / 3

Fabian Cancellara meteen in het geel

Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan) heeft zaterdag in Luik de proloog van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Zwitser klokte 7'13" op 6,4 kilometer en was een zeven seconden sneller dan de Brit Bradley Wiggins en de Fransman Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick-Step).

drombouts

Cancellara start zondag in het geel in de eerste rit tussen Luik en Seraing.

Eerste Belg met een negende plaats was thuisrijder Philippe Gilbert die de proloog afwerkte in 7'26". Jurgen Van den Broeck verloor met een tijd van 7'41" 28 seconden op de winnaar.

De Duitser Tony Martin, wereldkampioen tijdrijden en een van de favorieten voor de proloog, reed lek en gaf uiteindelijk 23 seconden prijs op Cancellara. Titelverdediger Cadel Evans opende de Tour met 7'30", de Australiër staat zo tien seconden achter op zijn grootste concurrent Wiggins.

Vijfde geel

Het is al de vijfde keer dat de 31-jarige Cancellara de Tour opent met een zege. De eerste keer was in 2004, ook met een proloog in Luik. De Zwitser won nadien nog de prologen van Londen (2007) en Rotterdam (2010) en de openingstijdrit in Monaco (2009).

"Ik draag deze zege op aan mijn familie die me steeds steunde in de moeilijke periode die nu hopelijk volledig achter de rug ligt", bedankte 'Herr Fabian' zijn naasten voor de goede zorgen na zijn sleutelbeenbreuk.

"Met het winnen van de proloog is mijn eerste zege van het seizoen eindelijk binnen'', straalde Cancellara. "Ik heb dit jaar nog niet veel geluk gehad. In de Ronde van Vlaanderen kwam ik zwaar ten val en brak ik mijn sleutelbeen op vier plaatsen. Het kostte me enorm veel inspanningen om weer op niveau te komen. Ik ga deze zege dan ook niet snel vergeten. Ik wou hier echt winnen, net als acht jaar geleden, en daar ben ik in geslaagd."

MEER OVER Fabian Cancellara

Meer sportnieuws