Platini heeft speciale toekomstplannen voor EK voetbal

Michel Platini wil het EK voetbal in de toekomst niet langer door een of twee landen laten organiseren. Volgens de UEFA-voorzitter kan het toernooi in 2020 best in twaalf of dertien verschillende steden over heel Europa plaatsvinden.

jatimmermans

Platini lanceerde zijn verrassende idee zaterdag op een congres in Kiev, waar zondagavond de EK-finale tussen Spanje en Italië wordt gespeeld.

"Het idee zal velen verbazen maar het Uitvoerend Comité heeft een mandaat gekregen om het te onderzoeken. In december of januari nemen we een beslissing", zo vertelde de Fransman.

Het EK zal in 2020 zijn 60ste verjaardag vieren. "Het zou een mooie verjaardag zijn", aldus Platini. "Het idee bevalt mij enorm en ook een meerderheid in het Uitvoerend Comité heeft er oren naar. Waarom een land verplichten tien nieuwe stadions te bouwen, luchthavens, etc? In dit scenario heeft elk land één stadion in één stad en dit over heel Europa. Het zou de zaken veel simpeler maken en het is veel goedkoper. Maar het is slechts een idee. Nog niets is definitief."

Over vier jaar organiseert Frankrijk het EK. Dat zal voor het eerst met 24 landen worden gespeeld, acht meer dan vandaag.

Foto Michel Platini

Foto AFP