Mohamed Morsi legt eed af als president van Egypte

Mohamed Morsi heeft zaterdag voor het Hooggerechtshof de eed afgelegd als nieuwe president van Egypte. De Moslimbroeder volgt Hosni Moebarak op, die vorig jaar van de macht verdreven werd bij de Egyptische omwenteling. Morsi is de eerste vrij verkozen burgerpresident van het land.

avandamme

"Ik zweer bij God dat ik het republikeinse systeem trouw zal beschermen en dat ik de grondwet en de wet zal respecteren; dat ik de belangen van het volk zal dienen en de onafhankelijkheid van het land en zijn veiligheid zal beschermen." Met deze woorden legde Morsi de eed af. "Vandaag zien we de geboorte van de tweede republiek", verklaarde een van de rechters bij aanvang van de ceremonie.

Leger nog steeds aan de macht

Daags tevoren had Morsi al symbolisch de eed afgelegd voor duizenden aanhangers op het Tahrirplein. Al meer dan een week wordt het plein opnieuw bezet door militanten uit protest tegen de macht van het leger. Normaal legt de Egyptische president de eed af in het parlement, maar het militaire regime - nog steeds aan de macht sinds de val van Moebarak 16 maanden geleden - besliste dat de eedaflegging voor het Hooggerechtshof moest plaatsvinden. De Moslimbroeders wilden echter een eedaflegging voor het parlement.

Datzelfde Hooggerechtshof ontbond eerder deze maand het parlement omdat de kieswet ongrondwettelijk is. De Moslimbroeders waren de leidende formatie in het parlement. De massa op Tahrir eist overigens de intrekking van de tijdelijke grondwet die de Opperste Militaire Raad instelde nadat het parlement ontbonden was.

Morsi start nu zijn termijn van vier jaar. Bij de stembusgang van 16 en 17 juni versloeg hij met bijna 52 procent van de stemmen Ahmad Chafiq, een oud-premier van Moebarak.

Belga

AFP foto: menigte verzamelt op het Tahrirplein om de overwinning van Mohamme Morsi te vieren

MEER OVER Egypte

Nu in het nieuws