Rupelgalm anderhalve eeuw oud

In een periode dat Leopold 1 koning der Belgen was, Victor Hugo zijn Miserables en Multatuli zijn Max Havelaar schreef, hadden Jos Van Cauwenbergh, August en Frans Somers en Victor en Emmanuel Marckx het idee opgevat om een fanfare te stichten. Geen vanzelfsprekendheid in een tijd dat mensen amper konden lezen, laat staan muziekpartituren konden verstaan.

Wijckmans Jef

"Ongeletterdheid en armoede waren deel van menig Rumsts arbeidersgezin" vermeldt Georges Van de Voorde in zijn geschiedenisboekje over de muziekmaatschappij. "Wie had een muziekinstrument of kon het betalen? Maar de drang om zichzelf te ontwikkelen was echter zeer groot, want spoedig kwamen ze samen om zichzelf en mekaar muziek aan te leren. Enkele weken later kon men al repeteren met open ramen tot plezier van de omwonenden."

"We dragen neutraliteit hoog in ons vaandel voeren" zegt huidig voorzitter Karl Viaene. "Momenteel telt onze maatschappij ruim veertig spelende leden.

Dat we honderdvijftig jaar bestaan, is te danken aan de grote inzet van onze voorgangers en het huidige bestuur en muzikanten. Vandaag staan we aan de start van de volgende vijftig jaar. Ook die zullen niet makkelijk zijn maar met de huidige mentaliteit zal dat zeker lukken." Jef Wijckmans

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio