Antiverdwaalbandje wordt amper gedragen

Vorige zomer verdwaalden aan de kust meer dan 500 kinderen. Ongeveer vijf procent droeg een antiverdwaalbandje. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet belooft meer ondersteuning in 2013.

jatimmermans

Uit een rondvraag bij de reddingsdiensten aan de kust blijkt dat van alle kinderen die jaarlijks verdwalen en later worden teruggevonden, slechts een minimum een antiverdwaalbandje draagt.

Waalse of buitenlandse kinderen kennen het al helemaal niet. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet belooft volgend jaar meer ondersteuning. Zo wil ze een sensibiliseringscampagne voeren in meerdere talen om ouders te wijzen op het belang van het gebruik van de bandjes. Het systeem SOLDEN is nochtans eenvoudig en - vooral - gratis. "Naast het symbool van de strandzone waar het kind met zijn of haar ouders zit, staat er ook een gsm-nummer op. Wanneer een verdwaald kind naar een redderspost wordt gebracht, kan men de ouders verwittigen en vooral geruststellen", luidt het bij redders in Middelkerke.

Hoofdredder Tom Cocle van de reddingsdienst Blankenberge begrijpt veel ouders niet. "Het antiverdwaalbandje kost niets en geeft hen toch een gevoel van veiligheid. Ouders schrijven hun mobiel nummer tegenwoordig wel met een stift op de arm van hun kind. Maar door het zeewater en het zweet durven al eens wat cijfers verdwijnen. Daarom geven we toch de voorkeur aan de antiverdwaalbandjes."

Thierry GOEMAN

Foto Photo News

MEER OVER Joëlle Milquet

Nu in het nieuws