Gilbert: "Winst in Seraing? Moeilijk"

Philippe Gilbert is weer aan een nieuwe ervaring toe. De Tour afwerken aan de zijde van een ex-winnaar was hem nog niet gegund. "Deze ploeg ademt de Tour gewoon in en uit."

jatimmermans

"Ik kan geen enkele reden bedenken waarom ik er nerveus zou moeten bij lopen. Ik voel niet de minste druk. Die weegt op Cadel. En mijn vorm blijft groeien. De topconditie heb ik voor ergens in de Tour besteld. Net op tijd voor de Spelen. Een beetje opwinding is er natuurlijk wel. Zeker voor die dagen in en rond Luik."

Diep in hem sluimert, zoals bij alle renners die in eigen regio aan de slag zijn, een wens: ritwinst in Seraing. Bekroond met de gele trui, misschien? "Vorig jaar zat die kans op het geel erin en veroverde ik die ook met mijn winst op de Mont des Alouettes. Alle truien kreeg ik over mijn hoofd die dag. Maar toen werd de Tour niet op gang gebracht met een proloog."

"Daarin troeven de specialisten mij hoe dan ook af. En slaag ik erin die verloren tijd een dag later weer in te lopen in de rit naar Seraing? Dat wordt moeilijk. Het parcours is dan wel selectief, maar waarschijnlijk niet zwaar genoeg om de proloogridders de doodsteek te geven. Donderdag verkenden we de finale. De boulevard naar de streep helt nog wel 2 à 3 procent, maar de wind stond flink in het nadeel. Dat wordt ook zondag het geval, naar verluidt. Probeer dan maar eens uit de greep van een hongerige groep te blijven. (Lacht) Maar ik zal het wel proberen. Desnoods in de laatste meters."

LUC LAMON

Foto Belga

MEER OVER Philippe Gilbert

Meer sportnieuws