Op zoek naar namaaksigaretten in vuilnis van Werchter

De sigarettenfabrikanten speuren momenteel in de vuilnisbakken van Rock Werchter, op zoek naar lege verpakkingen van namaaksigaretten. Zo krijgt de sector een idee hoeveel inkomsten ze misloopt. En dat is behoorlijk veel geld.

jatimmermans

Gelukkig staan de tabaksproducenten niet alleen in de strijd tegen namaak. De Belgische douane doet meer dan een duit in het zakje. Vrijdag liet de douane niet minder dan 151 miljoen sigaretten vernietigen in het douanedepot in Antwerpen.

Luc Van De Velde Poelman, eerste attaché van de douane, zegt dat namaak een enorm probleem vormt in de tabakssector. "34 % van alle onderschepte namaakproducten zijn sigaretten. Volgens een rapport van de Europese commissie vertegenwoordigen die een waarde van 124 miljoen euro. 10,4 % van de sigarettenconsumptie in Europa is namaak."

"Maar dat zijn ramingen. De sector probeert een juist beeld te krijgen van de fraude. Bijvoorbeeld door momenteel de inhoud van de vuilnisbakken op het rockfestival in Werchter te onderzoeken. Aan de hand van de lege verpakkingen kunnen ze achterhalen hoeveel namaaksigaretten daar worden gerookt."

Unieke code

"De sector werkt ook aan een systeem om elk pakje sigaretten een unieke code te geven", aldus de attaché. "Zo kunnen de consumenten via internet nakijken of de sigaretten die ze kopen al dan niet namaak zijn. Want de valse pakjes zijn zo goed nagemaakt dat een leek het niet eens meer kan merken."

Alex Kestens

Foto: Een bulldozer kiepert namaaksigaretten in een versnipperaar.

Foto Patrick De Roo

MEER OVER Rock Werchter

Nu in het nieuws