Tobback: "N-VA saboteert Vlaamse regering"

"Het probleem van de Vlaamse regering is dat ze wordt gesaboteerd. En voor alle duidelijkheid niet door de sp.a." Daarmee haalt sp.a-voorzitter Bruno Tobback zaterdag in een interview in De Tijd zwaar uit naar coalitiepartner N-VA.

avandamme

"Wanneer je een regering gebruikt als een instrument om één of twee partners te laten verliezen, dan werkt een regering nooit", zegt Tobback. Als de regering goed zou draaien daarentegen, dan "winnen alle leden van die regering. Dan kan je verkiezingen winnen."

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever een bazooka bovenhaalde om de hervormingsplannen van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) af te schieten ziet Tobback als een keerpunt. Dat was volgens hem van een heel andere orde dan wat er gebeurde in het Uplace-dossier, waar sp.a-viceminister-president Ingrid Lieten het fiat van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) voor het winkelcomplex "onbegrijpelijk" noemde.

"Als het dan gaat over het niet correct omgaan met de regering, denk ik dat de aanval op de hervormingsplannen voor het onderwijs - die in het regeerakkoord staan en de voorbije twee jaar zijn besproken in het parlement - heel wat verder gaat dan de spontane uitbarsting van Ingrid Lieten", aldus de sp.a-voorzitter. Bruno Tobback laat nog weten dat hij niet hetzelfde wil gaan doen als de N-VA. "We hebben nog nooit iets gedaan met de bedoeling een andere regeringspartij te saboteren. En we gaan dat ook nu niet doen."

Belga

Foto: Belga

Vastgoed

Jobs in de regio