Libisch zand kondigt mooi(er) weer aan

Heeft u gisteren ook een dun laagje zand op uw auto gevonden? De verklaring: een zandstorm in Libië. Die kan de voorbode van mooi weer zijn: we halen nog geen 30 graden, maar het is warm genoeg om de zomervakantie te starten.

jatimmermans

Onweer, regen, hagel...Het was allemaal voorspeld. Maar een zandstorm? Daar had geen enkele weerman rekening mee gehouden. En net een enorme hoeveelheid stof is donderdagnacht en vrijdagochtend boven het land naar beneden gekomen. Resultaat: een dun laagje smurrie op de auto's.

"Die smurrie bestaat vooral uit zand", zegt weerman Eddy De Mey. "Het zand is een paar dagen geleden opgepikt in Tripoli, in Libië. Via Frankrijk is het dan ons land binnengekomen. Een reis van 2.200 kilometer."

Hoogzomer

Toch: één zandstorm maakt de zomer niet. Mogen we daar überhaupt nog iets van verwachten, nu de grote vakantie begonnen is? "De hoogzomer blijft in ons land voorlopig nog uit", zegt De Mey. "Dit weekend halen we 21 tot 22 graden, met een lichte kans op regen. Wie volgende week naar de kust wil, mag er wel vanuit gaan dat het zeven dagen lang iets warmer is dan 20 graden. Maar niet veel."

Wim BRILLOUET

Foto Bert Hulselmans

Nu in het nieuws