Ter plEKke: Vier weken

Dagelijks schrijft onze journalist vanuit Polen of Oekraïne een column.

jatimmermans

Dat krijg je als je bij het inchecken voor de reis Warschau- Kiev langer in de rij staat dan je uiteindelijk in de lucht hangt. Anderhalf uur aanschuiven leidt nu en dan tot vreemde gesprekken. Zoals met onze Japanse collega Wada Takafumi, op het EK aanwezig voor het persagentschap Jiji Press. Niets begreep Wada ervan. Dat we stilaan naar ons eigen Belgische bed verlangden na bijna een maand in Polen en Oekraïne, dat kon er nog wel in. Maar dat ons dan meteen vier weken vrij werd gegund!? In zijn Japanse ogen lazen we grote vraagtekens. Natuurlijk dacht hij ook wel eens aan huis, legde hij uit, maar dit EK was nog maar een opstapje deze zomer.

Na de finale reisde Wada terstond naar Londen af voor de tweede week van Wimbledon. Dan kwam half juli al in beeld. Misschien, héél misschien, dat hij dan een paar dagen kon bijkomen. Maar niet voor lang, want zijn baas had gevraagd er ook nog even de Olympische Spelen aan te plakken. Nog eens twee tot drie weken erbij. Tot diep in augustus. En dan?

Ja, misschien dat mevrouw Takafumi dan even haar man zou terugzien. Even. Want: "Vier weken vakantie, geen Japanner die dat ooit gehad heeft."

WVO