Bedreigde boerenzwaluwen gered

De stallen van boer Geuns waarin zwaluwen leven, hoeven niet besproeid met insecticiden tegen een vliegenplaag, zoals de gemeente aanvankelijk had opgedragen. Het bestuur wil de zaak in der minne regelen en accepteert dat Geuns milieuvriendelijke middelen gebruikt.

avandamme

Hoewel een rechter zopas oordeelde dat de vzw Vogelbescherming Vlaanderen niet kon eisen dat er niet met een anti-vliegeninsecticide mocht worden gesproeid in de stallen van Boer Staf Geuns (69) , wil de gemeente Mol die beslissing niet keihard afdwingen door de boer bijvoorbeeld zijn exploitatievergunning af te nemen.

Burgemeester Paul Rotthier (CD&V) doet na het vonnis water bij de wijn. De opschudding die het zwaluwenverhaal nationaal al veroorzaakte, deed het immers lijken alsof het Molse schepencollege werd bevolkt door milieubarbaren.

"We willen de zaak in der minne regelen", zegt de burgemeester. "We willen ook niet per se dat een gespecialiseerd bedrijf met insecticiden in de stallen van Staf komt spuiten, er zijn milieuvriendelijke alternatieven."

Foto Bert De Deken: Staf Geuns bij zijn stallen met de kolonie immer zeldzamer wordende boerenzwaluwen.

MARC HELSEN

Lees het volledige artikel in de weekendkrant editie 'Kempen'.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio