"De Schorre is niet radioactief"

Het gonst van de geruchten dat De Schorre door vroeger gestort gips radioactief zou zijn. Het Federaal Agentschap Nucleaire Controle (FANC) deed controles en die leveren geen enkele gevarenzone op.

boey jan

Perswoordvoerder voor het Federaal Agentschap Nucleaire Controle (FANC) Karina De Beule legt uit dat de straling wordt uitgedrukt in De Sievert (Sv), de SI-eenheid voor de equivalente dosis ioniserende straling waaraan een mens in een bepaalde periode is blootgesteld, en is gelijk aan 1 J/kg.

"Concreet voor De Schorre is er op het gedeelte tussen deltahelling en het bosje dat naar beneden naar de visputten leidt minder dan 1 mSv gemeten. In het slechtste scenario als al het gips zou bloot liggen, nu is alles afgedekt met aarde, en een zwangere vrouw of een kind gedurende een jaar lang eraan wordt blootgesteld, mag de opgetelde straling niet hoger zijn dan 1 mSv. Anders moeten maatregelen worden genomen. Een normaal persoon kan jaarlijks 3 tot 4 mSv straling absorberen zonder gevolgen", verklaart De Beule. Bovendien blijkt uit recente gegevens dat in heel Vlaanderen de radioactieve stralingen in de provincie Antwerpen de laagste zijn.

Gedeputeerde Rik Röttger bevestigt dat er onderzoek is gedaan naar deze problematiek en dat er geen enkel gevaar voor de gebruikers van De Schorre.

"Niet meer of niet minder dan elders het geval is", zegt Röttger.

Jan BOEY

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio