1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

N-VA klopt Somers en Gennez

Als het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, dan is N-VA afgetekend de grootste partij van Mechelen. De stadslijst van burgemeester Bart Somers en de sp.a van eerste schepen Caroline Gennez halen samen evenveel zetels binnen als de 18 van de Vlaams-nationalisten.

ikerremans

Het belooft in de Dijlestad, de thuis van bekende politieke coryfeeën, dus een spannende verkiezingsstrijd te worden. Zo blijkt uit een enquête die uw krant in mei in samenwerking met de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) heeft uitgevoerd. N-VA haalt 36,4 procent van de stemmen binnen en 18 zetels, gevolgd door de stadslijst Vld-Groen-m+ die 21 procent haalt, goed voor 10 zetels, en sp.a dat 18,5 procent van de kiezers weet te bekoren en 8 zetels krijgt.

Met deze uitslag komt de burgemeesterssjerp toe aan Marc Hendrickx. Op nationaal vlak is het Vlaams parlementslid niet echt bekend, al was hij tien jaar geleden wel een van de mensen die de N-VA mee heeft gesticht. Tegelijk geeft 58 procent van de Mechelaars aan dat Bart Somers gerust mag aanblijven, ongeacht hun politieke overtuiging.

Opvallend is ook de magere score van oppositiepartij CD&V, met Inge Vervotte als lijstduwer en nog altijd kartelpartner van N-VA in de gemeenteraad. De christen-democraten halen met 10,3 procent van de stemmen nog vier zetels. Vlaams Belang, dat vandaag met 11 zetels de grootste partij van de stad is, moet zich tevreden stellen met drie zetels (9,2 procent). Meer duiding en commentaren bij deze verkiezingsenquête vindt u uitgebreid terug in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen.

SVH

Foto's: Patrick Hattori, Joris Herregods en Dirk Van de Velde

MEER OVER Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio