Radisson-hotel verbeurd verklaard

De Antwerpse strafrechter heeft het Radisson Sas Park Lane hotel aan de Van Eycklei in Antwerpen verbeurd verklaard. Het viersterrenhotel werd deels gefinancierd met gelden van illegale oorsprong. De vier geldschieters kregen tot twee jaar cel met uitstel en de rechtbank verklaarde ook ruim 10,6 miljoen euro verbeurd.

jatimmermans

Het hotel werd begin jaren negentig gebouwd en opende in 1995 zijn deuren. Enkele jaren later werd het een Radisson Sas-hotel. Het onderzoek ging in 2001 van start nadat er een persartikel was verschenen over hoe het hotel gefinancierd zou zijn door de Georgische maffia.

De speurders volgden de geldstromen en die leidden van Hotel Construction & Management - de firma die het hotel gebouwd had en uitbaatte - naar een aantal buitenlandse vennootschappen waarachter vier grote geldschieters schuil gingen: diamantair Louis S. (71), Josif G. (65), Mozes K. (57) en Luscha B. (89). Zij gaven min of meer toe dat de miljoenen die ze in het hotel gepompt hadden afkomstig waren van fiscale fraude.

Louis S. had de niet aangegeven inkomsten uit de diamanthandel van zijn vader en opa aangesproken, naast het spaarpotje uit zijn eigen zwarthandel. Josif G. gebruikte het familievermogen waarop hij successierechten had ontdoken. Ook de twee anderen hadden illegale gelden gebruikt. Via het hotel hadden ze alles wit gewassen.

De internationale hotelketen Radisson Sas, nu Radisson Blu Hotels, was niet bij de feiten betrokken.

Hotel blijft open

Er wordt nu een nieuwe eigenaar voor het hotel gezocht, maar het blijft voorlopig wel open voor gasten.

Belga

Foto Dirk Kerstens

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio