Wilde ganzen gestroopt voor lever en borstvlees

De rattenvanger van de Vlaamse Gemeenschap vond dinsdagmorgen kadavers van dode ganzen in de Molenbeek naast het Viersels Gebroekt, in de Antwerpse Kempen. Alleen de lever en het borstvlees waren verwijderd.

tmas

“De rattenvanger alarmeerde ons gisteren omstreeks 12.30 uur”, zegt Ivo Smits van de brandweer van Zandhoven. “We vonden 37 kadavers van drie soorten ganzen. De lever en het borstvlees waren verwijderd. Dat was duidelijk niet het werk van vakmannen.”

Smits vermoedt dat de slachtpartij het werk was van stropers, maar zekerheid daarover heeft hij niet. Peter Tibax van Natuurpunt Zandhoven is een andere mening toegedaan. “Zoveel ganzen zitten niet in het reservaat. Mogelijk zijn ze gestolen bij een particulier. Volgens mij zijn het Oostblokkers die easy money zien in die foie gras.”

“We keuren deze praktijken af”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Niet omdat de ganzen gedood zijn. Want dat gebeurt door de overheid op grote schaal. Maar de wetgeving is niet gerespecteerd en ook de wet op het dierenwelzijn is met de voeten getreden.”

Alex Kestens Foto BFM

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio