Electrabel verhuist van Mechelsesteenweg naar Kievitwijk

Electrabel verhuist zijn Antwerpse hoofdkwartier van de Mechelsesteenweg naar een nog te bouwen torengebouw in de Kievitwijk achter het station. De huidige toren wordt wellicht een appartementsblok.

drombouts

Sinds 1958 heeft energiereus Electrabel, tot 1990 bekend als EBES, zijn hoofdkwartier in het torengebouw op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Lamorinièrestraat: twaalf verdiepingen hoog met een totale bovengrondse oppervlakte van 15.400 m² plus nog eens 3200 m² ondergrondse parkeergarages.

Het (niet-geklasseerde) torengebouw van architect Leo Stynen is echter dringend aan modernisering toe. Electrabel kiest daarom voor nieuwbouw.

Vorige week werd met bouwpromotor Kairos een overeenkomst ondertekend. Als alles naar wens verloopt en de bouwvergunning nog dit jaar wordt afgeleverd, bouwt Kairos vanaf volgend jaar een nieuw torengbouw van elf verdiepingen op het nu braakliggende terrein op de hoek van de Plantijn en Moretuslei en de Van Immerseelstraat, op 400 meter van het station. Electrabel wil begin 2015 in dat hypermoderne gebouw intrekken.

Terzelfdertijd wordt de geplande Kievitwijk verder ingevuld met, naast de nieuwe Electrabel-building, een blok met 35 appartementen. "Dat hebben wij bedongen omdat wij niet nog eens jaren in een bouwwerf willen zitten", aldus projectleidster Katrien Depoorter. Electrabel zal het nieuwe gebouw alvast voor achttien jaar 'in vruchtgebruik' huren van Kairos.

In uitvoering van het contract zocht Kairos ook naar een overnemer-promotor van het oude torengebouw langs de Mechelsesteenweg. Die werd gevonden: de groep Life. Life zal het oude gebouw vanaf 2015 grondig renoveren en er mogelijk een modern appartementsgebouw van maken.

Nieuwe werkplek

De vijfhonderd Electrabel-medewerkers die nu nog in de Electrabeltoren werken, werden maandag via de ondernemingsraad en per mail op de hoogte gesteld van hun nieuwe werkplek. Electrabel gaat er alvast prat op dat het nieuwe, compactere gebouw een ecologisch pareltje zal.

PAUL VERBRAEKEN

Foto Patrick De Roo

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio