Brandweermannen BASF rukken uit over hele land

De brandweermannen van het chemiebedrijf BASF Antwerpen worden bijna om de week om assistentie gevraagd bij transportongevallen op de weg. Ze doen dat in het kader van Belintra, een nationaal interventiesysteem bij ongevallen met chemieproducten. Belintra is bovendien aangesloten op een internationaal netwerk.

Inge Kerremans

De brandweerploeg van BASF Antwerpen kreeg buitenlands bezoek over de vloer. Een hele groep Duitse journalisten en veiligheidsexperten kwamen kijken hoe de 65 mannen van brandweercommandant Gert Van Bortel buiten hun eigen bedrijf een ongeval met chemieproducten op de baan aanpakken. Bij een geslaagde demonstratie toonden ze hoe ze veilig en efficiënt vloeibaar gas overpompen van de ene container naar een andere.

De brandweerploeg van BASF staat uiteraard in eerste instantie ter beschikking van het eigen bedrijf. De veiligheid binnen het eigen bedrijf en de onmiddellijke omgeving van Berendrecht, Stabroek en Zandvliet is een van de absolute topprioriteiten van de onderneming.

De commandopost van BASF Antwerpen is binnen Belintra echter ook de Vlaamse alarmcentrale bij ongevallen met chemieproducten op de weg. Voor Wallonië is Solvay in Sambreville standbye. De ploegen van het Antwerpse bedrijf rukken daarom geregeld uit over de hele regio. Zelfs tot in Wallonië indien het moet. Ze waren onlangs nog aan de slag bij het spoorwegongeval in Godinne. Het bedrijf heeft een speciale vrachtwagen ter beschikking, inclusief pompen, slangen en alle noodzakelijke interventiemateriaal. "We komen effectief tot 40 keer per jaar in actie," zegt commandant Van Bortel. "Dat gaat dan van passieve informatieverstrekking voor ongevallen van niveau 1 tot het ter plaatse sturen van een ploeg bij ongevallen van niveau 3." De chemiemannen blijven binnen het kader van Belintra wél onder het commando van de plaatselijke brandweer. Ze komen assisteren maar nemen de boel niet over. Een en ander is mee geregeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de diensten van de Civiele Bescherming.

Het Belgische netwerk is ondertussen aangesloten op een internationaal vertakt systeem met 17 verschillende landen. Daaronder ook het Duitse TUIS dat vanuit Ludwigshafen aangestuurd wordt, niet toevallig de hoofdzetel van BASF AG, het moederbedrijf van BASF Antwerpen. Rolf Hasselhorst, het hoofd van de Duitse brandweercentrale in Ludwigshafen had overigens speciale woorden van lof voor de Antwerpse collega's.

Philippe Cornille van de chemiefederatie Essenscia gaf nog aan dat het contract tussen Belintra en de 80 aangesloten bedrijven in de komende weken opnieuw bekeken wordt. Hij vroeg zich af of de federatie de engagementen van de ondernemingen niet verder moet uitbreiden tot ongevallen met treinen en zeeschepen. Belintra is tot nog toe specifiek afgestemd op de weg. "De praktijk leert dat we steeds vaker opgeroepen worden voor spoorwegongevallen en problemen met transporten over water."

Marc BALDUYCK

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners