Stadsbestuur beslist over 'Struikelstenen'

Stadsbestuur beslist over 'Struikelstenen'

Stadsbestuur beslist over 'Struikelstenen'

Print
Een dispuut over het al dan niet plaatsen van gedenkstenen voor een aantal slachtoffers van het naziregime in Antwerpen heeft de voorbije dagen voor verdeeldheid gezorgd binnen de Joodse gemeenschap. Beide kampen gaven maandag meer toelichting bij hun standpunten. Het Antwerpse schepencollege zal, op basis van de adviezen van enkele stedelijke diensten, uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.

De zogenaamde 'Struikelstenen' van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig kunnen besteld worden om in de stoep te plaatsen voor de toenmalige woning van het slachtoffer. In Duitsland en Oost-Europa liggen er volgens de initiatiefnemers al duizenden soortgelijke gedenkstenen en ook in Brussel is men er intussen mee begonnen.

Toen een contactpersoon van de organisatoren onlangs een brief schreef naar Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) om ook in de Scheldestad met het project te mogen beginnen, legde die de kwestie onder meer voor aan het Forum der Joodse Organisaties.

"Een opiniepeiling van ons wijst erop dat slechts 13 procent van de Nederlandstalige Joden het initiatief raadzaam vindt. Daarom hebben wij een negatief advies gegeven", zegt Diane Keyser van het FJO. "Wij vinden het onrespectvol omdat over de stenen gelopen wordt en ze bevuild kunnen raken. Bovendien biedt men geen educatieve omkadering en kan niet iedereen zich zo'n steen permitteren."

Demnig zelf was maandag in Antwerpen. "Door een Struikelsteen wordt de herinnering aan het slachtoffer in ons dagelijks leven bewaard", zegt hij. "Iedere steen symboliseert bovendien ook het gezamenlijke lot van alle slachtoffers."

Lees ook: Joden tegen gedenkstenen nazislachtoffers

Foto Patrick De Roo

Nu in het nieuws