1/3

Stadsguerilla maakt van elke auto een taxi

"Weet jij wat er gaande is? De hele straat staat precies vol met taxi's", belde een mevrouw (foto) naar een kennis. Zoals zovelen was ze verbaasd over de versiering die veel auto's in de binnenstad zaterdagmorgen hadden meegekregen. Een collectief van Antwerpse organisaties en bewoners hield vanaf 5u een 'cityguerilla actie'.

Voor dag en dauw toverden 30 vrijwilligers 5.000 auto's in de binnenstad om tot taxi's met daarop de boodschap 'Stap in en ontdek het Antwerpen van morgen'. Het collectief roept op om met alle gebruikers samen te werken aan een echte toekomstvisie rond de mobiliteit in de stad. Ter inspiratie presenteren ze 20 voorstellen van de Antwerpenaar op www.mijnmobiliteit.be.

"Mobiliteit gaat niet over voor of tegen de auto zijn", zei Jan Vincke van Antwerpen aan het Woord. "Het gaat over mijn mobiliteit, die van u en ik. Wij geloven dat door erover te praten - wat we met Antwerpen aan het woord hebben gedaan - er begrip ontstaat. Via die verstandhouding leer je veel bij en neem je goede beslissingen."

"We moeten dus vooral niet in dogma's denken", aldus Nico Volckeryck van Unizo. "Niet elke straat moet autoluw bijvoorbeeld. Er moet tegelijk aandacht zijn voor alle weggebruikers."

"Een prachtig idee om van 5.000 auto's taxi's te maken", aldus Frank Van Oorschot van de Antwerpse Provinciale Taxi Unie. "Collectief vervoer krijgt steeds meer vaste grond onder de voeten. Jongeren weten heel goed dat minibusjes rijden aan taxitarief. Ze organiseren elk weekend taxisharing."

JVB Foto JVB

Nu in het nieuws