Straffen voor niet naleven rijverbod worden acht keer zo zwaar

Straffen voor niet naleven rijverbod worden acht keer zo zwaar

Straffen voor niet naleven rijverbod worden acht keer zo zwaar

Print
De maximumstraf voor iemand die zijn rijbewijs niet inlevert nadat de rechter dat had ingetrokken, wordt acht keer zo zwaar als nu. En als iemand voor de tweede keer achter het stuur betrapt wordt, terwijl hij een rijverbod had, dan worden de straffen verdubbeld. Dat volgt uit twee wetsvoorstellen van Jef Van den Bergh (CD&V) die de Kamer vandaag goedkeurt.

Van den Bergh (foto): "Jaarlijks spreken de rechtbanken zo'n twintigduizend rijverboden uit. De gestrafte moet zijn rijbewijs dan binnen de vier dagen inleveren bij de griffie van de rechtbank. Maar of hij dat effectief ook doet kan moeilijk gecontroleerd worden. Als iemand bij een politiecontrole zijn ingetrokken rijbewijs toont, dan moet de politie dat nagaan bij het gemeentebestuur en dat kan alleen tijdens de kantooruren. We zien dat steeds meer veroordeelden hun rijbewijs niét binnenbrengen."

Cijfers over deze praktijk zijn er voorlopig alleen voor Brugge. Daar ging het om 1.261 gevallen in 2010. Tijd voor een serieuze wettelijke ingreep, vond Van den Bergh. De maximumstraf komt nu op 12.000 euro of een bijkomende intrekking van minstens één maand. Nu is ze nog maar 1.500 euro.

Van den Bergh verandert ook nog de recidiveregels. Wie in de toekomst al voor de tweede keer achter het stuur betrapt wordt terwijl hij een rijverbod had, ziet zijn straffen verdubbeld. Ze worden dan maximum 2 jaar en 24.000 euro boete en een nieuwe intrekking van minstens 6 maanden.

Naast de twintigduizend jaarlijkse rijverboden die worden opgelegd door de rechtbanken, worden ook nog zo'n dertigduizend rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken door de politie bv. bij dronken sturen of zwaar overdreven snelheid.

JDW

MEEST RECENT