Schilderij Rubens opnieuw in Carolus Borromeuskerk

Schilderij Rubens opnieuw in Carolus Borromeuskerk

Schilderij Rubens opnieuw in Carolus Borromeuskerk

Print
Antwerpen - In de Antwerpse St.-Carolus Borromeuskerk is donderdag het doek 'De Terugkeer van de Heilige familie uit Egypte' officieel opnieuw verwelkomd.

Het werk van Rubens hing oorspronkelijk in de destijds volledig door hem gedecoreerde kerk, maar werd na het opheffen van de Jezuïetenorde in 1773 net als alle andere aanwezige schilderijen van Rubens weggehaald. Het kwam tijdens de volgende eeuwen onder meer in het New Yorkse Metropolitan Museum terecht. Het is de eerste Rubens die opnieuw in Carolus Borromeus komt te hangen.

Dat het schilderij niet door een privéverzamelaar werd gekocht, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het in 1718 zwaar beschadigd raakte door een brand, die er ook alle plafondschilderijen verwoestte. Een groot deel van het werk is allicht overschilderd.

Toch zijn er nog een aantal elementen die volgens experts duidelijk op de hand van de meester zelf wijzen, zoals de figuur van de Heilige Vader bovenaan. Onder meer dankzij een aanzienlijk bedrag dat onlangs werd verkregen via een erfenis, kon de kerkfabriek tot de aankoop overgaan. Hoeveel men precies heeft moeten bieden, wordt niet bekendgemaakt.

'De Terugkeer van de Heilige familie uit Egypte' zou pas vanaf 2014, exact 400 jaar na de eerste steenlegging van de kerk, op zijn oorspronkelijke plek in de Sint-Jozefkapel terechtkomen. Eerst dringt een grondige restauratie zich op, voor zo ver die financieel haalbaar is. Ook de kerk zelf moet overigens nog verdere herstellingswerken ondergaan, na een nieuwe brand in 2009.

Belga

Foto Frederik Beyens

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio