Gezin van tien dreigt op straat te belanden

Gerard Walschaerts van het Mechelse café Den Stillen Genieter en zijn gezin met acht kinderen staan straks misschien op straat. De cafébaas leeft sinds enige tijd in onmin met de eigenaar van het pand dat dringend aan restauratie toe is.

Sven Van Haezendonck

Brouwerij Van den Bogaert uit Willebroek, die eigenaar is van het huurpand op de hoek van de Vismarkt met de Nauwstraat, heeft plannen om het gebouw te restaureren. "Begin dit jaar hebben we bij de Vlaamse overheid ons dossier voor subsidies ingediend", zegt zaakvoerster Hilda Lauwers. In 2008 kwamen alle partijen in het stadhuis al eens samen om over het dossier te praten. Lauwers: "Het is de stad die op de herwaardering van de panden heeft aangestuurd, en daar willen wij graag aan meewerken. Gerard is sindsdien op de hoogte van de plannen en hij wist dat hij moest verhuizen."

De cafébaas betwist dat niet, maar een woning vinden voor zijn groot gezin lijkt een haast onmogelijke klus. Een poging om tussen beide partijen tot een minnelijke schikking te komen, is mislukt. Uiteindelijk is de zaak behandeld voor de vrederechter. "We zijn in het gelijk gesteld omdat de eigenaar nooit heeft geïnvesteerd in het pand. Er is ons een schadevergoeding toegekend. Maar als het vonnis wordt betekend, moeten wij wel binnen de maand verhuizen", zegt Gerard Walschaerts. Hij baat het biercafé al 27 jaar uit.

"Misschien zijn we te braaf geweest. Gerard heeft altijd zo goed als gratis in het pand gewoond, maar hij heeft er geen zorg voor gedragen. Sinds het onbewoonbaar is verklaard, moet hij zelfs niet meer betalen", reageert Lauwers.

Lees het hele verhaal in de donderdagkrant van Gazet van Mechelen.

SVH

Foto Patrick Hattori

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio