Antwerpse diamantairs verdacht van omkoping

Een paar Antwerpse diamantairs betaalden personeel van de Hoge Raad voor Diamant om certificaten te vervalsen. Twee van de betrokken diamantairs werden begin deze week opgepakt.

ikerremans

De Hoge Raad voor Diamant (HRD) levert certificaten af die de zuiverheid en kleur bepalen van diamanten die worden verkocht. Om fraude te voorkomen, werd een bijna waterdicht systeem uitgewerkt. Bijvoorbeeld: de partijen diamant komen niet op naam bij het personeel dat de diamanten taxeert. Het systeem werd begin jaren zeventig ingevoerd.

Maar toch slaagden enkele diamantairs er in, om te frauderen. Ze kregen vier personeelsleden zo ver dat ze hun partijen diamanten stelselmatig hoger quoteerden. Het gaat om slechts vier personeelsleden van de 180 die zich met de certificaten bezighouden. Door die praktijken konden de frauderende diamantairs hogere prijzen aanrekenen aan hun klanten. Veel meer, want een partij één categorie hoger schatten, bracht minimum 20 procent extra op.

Het was de HRD zelf die de fraude ontdekte. De betrokken personeelsleden werden op staande voet ontslagen. Niet omwille van fraude maar omdat ze professionele fouten hadden gemaakt. En de betrokken diamantairs werden persona non grata verklaard bij de HRD. Voor de HRD was daarmee de kous af.

Maar het parket kreeg lucht van de zaak en startte een grondig onderzoek. Speurders wilden weten hoe het personeel wist welke partijen een gunstbehandeling moesten krijgen, hoeveel het personeel daarvoor werd betaald en hoe lang de fraude al bezig was.

Dat onderzoek is blijkbaar met de aanhouding van de diamantairs in een slotfase belandt. Het parket geeft voorlopig geen informatie vrij over het onderzoekt, en bevestigt alleen dat er aanhoudingen zijn gebeurd.

AK

Vastgoed

Jobs in de regio