400.000 liter water weg in 3 maanden

Roy van Delft en Fleur Albrecht moeten van Pidpa 2000 euro betalen omdat ze in 2009 in drie maanden 400.000 liter water hebben verbruikt.

drombouts

De twee wonen vandaag in Stekene. Maar de gigantische waterfactuur van Pidpa dateert van 2009, toen ze met hun gezin van drie nog in Mariekerke (Bornem) woonden. Een waterverbruik van 400.000 liter in drie maanden komt overeen met twaalf keer dat van een gemiddeld persoon.

Roy en Fleur schrokken zich dan ook te pletter toen ze de factuur onder ogen kregen. "Wij hebben nooit wateroverlast gehad", zegt Fleur. "In 2009 was er wel een lek onder de afwasbak in de keuken, waardoor er een plas op onze keukenvloer ontstond."

"We hebben dat probleem toen gemeld aan onze huisbaas. Maar meer dan die ene plas is er nooit geweest. Met een verbruik van 400.000 liter zou ons huis helemaal onder hebben moeten staan. Dat is nooit gebeurd."

Het koppel heeft de bewuste factuur uit 2009 nooit betaald. Maar twee weken geleden stuurde watermaatschappij Pidpa een deurwaarder naar het nieuwe adres in Stekene. Pidpa zou een lek in het toilet als boosdoener aanwijzen.

"Controleer de meter"

Pidpa doet geen uitspraken over individuele dossiers, maar geeft toe dat klanten niet altijd door hebben dat er een lek is. "Een verbruik van 400.000 liter in drie maanden is extreem. Maar als er een lek in het toilet is, loopt het water natuurlijk in de toiletpot. Dan staat je huis niet onder water. Normaal zou je wel moeten merken dat het toilet zachtjes blijft druppelen", zegt woordvoerder van Pidpa Alain T'Sijen.

"We raden mensen aan om 's avonds geregeld de watermeter te checken en 's nachts niks te verbruiken. Als je de ochtend daarna merkt dat de waterstand toch is veranderd, is er een lek."

Christof Willocx

Foto Joris Herregods

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER