School mag toch geen camera's plaatsen

De koepel van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs GO! heeft het KTA Githo in Keerbergen teruggefloten: er mogen geen bewakingscamera’s gebruikt worden voor leerlingentoezicht.

ikerremans

Het atheneum wou acht camera’s plaatsen om vandalisme en inbraken tegen te gaan. Technisch coördinator Ruud Koppenol voegde eraan toe dat de camera’s tijdens de schooluren ook “toezichtsondersteunend“ konden werken: “De persoon belast met toezicht kan nu eenmaal niet alles tegelijkertijd in het oog houden.”

De school zou zo bijvoorbeeld relletjes of pestgedrag kunnen aanpakken. De maatregel lokte gisteren meteen protest uit, onder meer van de Liga voor Mensenrechten, die vindt dat leerlingen niet mogen benaderd worden als ‘potentiële criminelen’. Een woordvoerster van de GO!-koepel maakte daarop duidelijk dat camera’s alleen mogen gebruikt worden voor bijvoorbeeld bewaking van de fietsenstalling of van het schoolgebouw na de schooluren.

Ook de koepel van het katholieke onderwijs, de ‘Guimardstraat’, liet gisteren weten geen voorstander te zijn van het gebruik van cameracontrole van leerlingen.

Gemeentes, politiediensten, banken, winkels en bedrijven hebben intussen in ons land al meer dan 200.000 bewakingscamera’s in gebruik.

DH, CDBR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Keerbergen