Geen moslims op anti-Sharia-mars

Hoewel veel moslims in ons land tegen Sharia4Belgium zijn, stapten ze zondag niet mee op in de anti-Sharia-mars.

jatimmermans

Organisator Michaël Modrikamen van de Parti Populaire (PP) was dan ook ontgoocheld dat de moslims geen gebruik hebben gemaakt van de manifestatie om de acties van Sharia4Belgium in het openbaar te veroordelen. "Maar blijkbaar is de druk vanuit de moslimwereld nog te groot en wordt het niet aanvaard dat er openlijk kleur wordt bekend", klonk het.

De organisatoren riepen de Belgische regering op om kordater op te treden en Sharia4Belgium zo snel mogelijk te verbieden en buitenlanders die oproepen tot haat hun Belgische nationaliteit af te nemen en het land uit te wijzen. Ze verwezen daarmee naar Fouad Belkacem.

Dat een veertigtal leden van de extreemrechtse beweging Nation zich bij de betogers voegden, was niet naar de zin van de organisatoren. "Ze wisten nochtans dat ze niet welkom waren", klonk het. Toch kwam het op geen enkel moment tot incidenten.

Op het Polaertplein, aan het justitiepaleis van Brussel, vertrok gelijktijdig een tegenbetoging van vooral Franstalige socialistische en christendemocratische jongeren. Op een gegeven moment verliet een groep linkse jongeren de optocht om de metro te nemen en de confrontatie op te zoeken met de leden van het extreemrechtse Nation.

De politie kon beletten dat ze daarin slaagden. In het metrostation Troon kwam het tot rellen (foto). Agenten gebruiken de wapenstok en verschillende manifestanten die de ordediensten te lijf gingen, kregen rake klappen.

THIERRY GOEMAN

Foto vtm