Aung San Suu Kyi neemt 21 jaar na datum Nobelprijs in ontvangst

Aung San Suu Kyi neemt 21 jaar na datum Nobelprijs in ontvangst

Aung San Suu Kyi neemt 21 jaar na datum Nobelprijs in ontvangst

Print
De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft zaterdag op het stadhuis van Oslo haar Nobelprijs voor de Vrede ontvangen uit de handen van Thorbjoern Jagland, voorzitter van het Nobelcomité. Aung San Suu Kyi won de Nobelprijs in 1991, maar kon die nu pas in ontvangst nemen. Ze leefde jaren in huisarrest.

Thorbjoern Jagland sprak de hoop uit dat ook de Chinese dissident Liu Xiaobo, laureaat in 2010, op een dag naar Oslo komt. Meer dan twee decennia na de onderscheiding te zijn toegekend "is Aung San Suu Kyi eindelijk hier", zei Jagland in een toespraak ter ere van de laureate die voor het eerst in 24 jaar in Europa is, na jaren in huisarrest te hebben vertoefd.

"Wij hebben zeer lang op u gewacht. Wij hopen dat Liu Xiaobo niet zo lang zal (moeten) wachten om naar Oslo te kunnen komen", voegde hij eraan toe.

Oproep tot verzoening

Zelf vroeg Aung San Suu Kyi in haar toespraak de vrijlating van de politieke gevangenen in het vroegere Birma. "Eén gewetensgevangene is één teveel (...) Alstublieft, denk aan hen en doe er alles aan wat in uw macht ligt om zo spoedig mogelijk hun onvoorwaardelijke vrijlating te bekomen".

Voorts zei zij en haar partij bereid te zijn een "grote rol" te spelen bij de nationale verzoening in haar land.

MEEST RECENT