Groen stelt lijst voor aan bibliotheek

Print

Groen stelt lijst voor aan bibliotheek

Wie zaterdagvoormiddag naar de bibliotheek van Zandhoven ging, kreeg een witte gerbera met een kaartje aan, waarop Groen Zandhoven zijn verkiezingsprogramma voor 14 oktober uiteen ztte. Groen gaat resoluut voor meer ruimte, in de brede zin van het woord, maar ook voor boeken. "Al jarenlang belooft de CD&V-meerderheid in Zandhoven een degelijke huisvesting voor de bibliotheek. Groen heeft dit al sinds 2000 op de politieke agenda gezet. Tot onze spijt moeten wij vaststellen dat de bibliotheek ruimte tekort komt, ook voor het stijgend aantal bezoekers. Lezers en bibliotheekpersoneel verdienen beter", vindt gemeenteraadslid Leo Rens (Groen).
Volgens Groen is het jammer dat een deel van de boekencollectie nu in de kelder ligt of in bakken tegen de grond staat op de bibliotheekvloer. "Ook de leeszaal is eigenlijk te klein. De bibliotheek doet toffe inspanningen om er een ontmoetingsplaats van te maken. Zo wordt er soms koffie geschonken. Da's heel fijn, maar spijtig dat al die inspanningen niet tot hun recht kunnen komen in een ruime bibliotheek", zegt Rens.

Ward Belmans, oud-Groen-gemeenteraadslid in Zandhoven, herinnert zich dat oud-burgemeester Willy De Bie (CD&V) vroeger in de discussies over een nieuwe bib antwoordde 'eerst het nodige, dan het nuttige, dan het aangename'. "De evenementenhal en de sporthal hebben voorrang gekregen. Het bibliotheekgebouw is mooi. Waarom kan er niet de mogelijkheid worden onderzocht voor een uitbouw langs achter. Of waarom is nooit echt onderzocht of bijvoorbeeld Huize Leysen, dankzij een uitbouw, toch een waardige bibliotheek kan zijn", klonk het bij Groen. "In Halle-Zoersel is de bibliotheek ook een geslaagd huwelijk tussen een oud gebouw, uitgebreid met een moderne uitbouw."

Tijdens hun actie, viel het de Groen-leden ook op dat de fietsers eigenlijk ook wel meer ruimte verdienen in Zandhoven. "We schrikken ervan hoe gevaarlijk rijden het is voor fietsers op de Amelbergastraat, nu we hier een tijdje staan", zegt Marjet Brangers.

Groen stelde ook als tweede partij, na N-VA eerder deze week, zijn lijst voor voor de gemeenteraadsverkiezingen. Van de 23 moeten alleen stek 19, 20 en 21 nog ingevuld worden. "Wij zoeken dus nog drie groene konijnen. Vooral vanuit Viersel en Massenhoven mag er zeker nog versterking komen", zegt Brangers.

Voor de rest is de lijst volledig. Hedwig Maldoy,bekend van de Gezinsbond en ex-Spirit, gaat samen met Ward Belmans de lijst duwen. Leo Rens is de verwachte lijsttrekker, gevolgd door Marjet Brangers en Koen Callens.

Groen liet ook weten dat ze de vraag voor een fiets- en voetgangerstunnel onder de N14 van N-VA steunt. "Wij hebben dat idee enkele jaren ook gelanceerd. Dan staan we toch al niet meer alleen met ons voorstel."

1. Leo Rens, 2. Marjet Brangers, 3. Koen Callens, 4. Kries Van Zele, 5. Peter Mariën, 6. Kristel De Bie, 7. Paul Verbiest, 8. Zoë Schmitt, 9. Andoni Michelena, 10. Marie Pelgrims, 11. Frans Coenen, 12. Annemie Smolenaers, 13. Wouter Van de Velde, 14. Tin van Baarle, 15. Frank De Swert, 16. Mieke Beckers, 17.Johan Sergeant, 18.Kathleen Bryssinck, 19.-, 20. -, 21. -, 22. Ward Belmans, 23. Hedwig Maldoy

KMa

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio