Wereld wacht argwanend op Griekse verkiezingen

Wereld wacht argwanend op Griekse verkiezingen

Wereld wacht argwanend op Griekse verkiezingen

Print
De Grieken stemmen zondag opnieuw over de samenstelling van hun parlement. Ze moeten opnieuw hun stem uitbrengen omdat na een eerste stembusgang begin mei geen regeringscoalitie gevormd kon worden. Grote vraag is of de Europagezinde conservatieven van Nea Dimokratia of de eurosceptische radicaal-linksen van Syriza de meeste stemmen halen.

De peilingen geven Nea Dimokratia een licht voordeel op Syriza, maar het is zo goed als uitgesloten dat een partij de absolute meerderheid (minstens 151 van de 300 zitjes) haalt. Dan wordt het opnieuw zoeken naar een coalitie, iets wat in Griekenland absoluut geen traditie is en in mei niet lukte.

Buitenland kijkt mee

De Griekse verkiezingen worden door het buitenland aandachtig gevolgd. Waar er in mei 300 buitenlandse journalisten aanwezig waren, zijn er dat nu al 696. Ook vanavond en morgen arriveert er nog meer buitenlandse pers.

Europa vreest dat, moest Syriza de verkiezinging zou winnen, Griekenland wel eens uit de eurozone zou kunnen stappen. En dat scenario zou een zeer zware klap voor de al geteisterde euro betekenen. Alexis Tsipras, de leider van Syriza, beloofde eerder al dat zijn partij alle begrotingsafspraken met Europa aan zijn laars zou lappen als ze aan de macht komen. Diezelfde Alexis Tsipras werd trouwens opgenomen in het ziekenhuis met verschijnselen van oververmoeidheid.

MEEST RECENT