VN stopt missie in Syrië na escalerend geweld

VN stopt missie in Syrië na escalerend geweld

VN stopt missie in Syrië na escalerend geweld

Print
Vanwege het escalerende geweld in Syrië, schort de VN-waarnemingsmissie haar activiteiten op. Dat heeft de Noorse generaal Robert Mood, het hoofd van de VN-missie, zaterdag in een verklaring gesteld.

"In deze situatie van hoog risico, schort de VN-missie haar activiteiten op. De VN-waarnemers zullen geen patrouilles meer uitvoeren en zullen tot nader order in hun installaties blijven. Contacten met de partijen zullen beperkt blijven", aldus generaal Robert Mood in de verklaring.

De VN heeft tot nog toe zeer weinig succes gehad met zijn behandeling van het geweld in Syrië. De VN-waarnemers nu ter plaatse moeten toezien dat het staakt-het-vuren van Kofi Annan, dat bloed, zweet en tranen kostte om tot stand te komen, wordt gehandhaafd. Het bestand werd echter om de haverklap geschonden, en nu de VN-waarnemers zelf beschoten worden, lijkt het definitief van de baan. Sinds het begin van het staakt-het-vuren lieten al meer dan 3.000 doden het leven in Syrië.

De situatie in Syrië zal elke dag geëvalueerd worden. "De operaties zullen hervatten als we vaststellen dat de toestand voor ons toelaat om onze opgedragen opdrachten uit te voeren", aldus Mood.

.

Nu in het nieuws