Bevrijde Wereld filmt op Filippijnen

Een reportageploeg van ngo Bevrijde Wereld reisde twee weken lang doorheen de Filippijnse Cordillera. Met een community radio onder de arm gingen ze op zoek naar hoopvolle verhalen achter de projecten van de ngo.

Vranckx Filip

Videoreporter Roel Nollet en Sofie Van Der Straeten van ngo Bevrijde Wereld zakten af naar de Filippijnse Cordillera, een bergachtig gebied in het noorden van het grootste Filippijnse eiland Luzon. Met de hulp van een lokale radio testten ze hoe ver de stem van de Filippijnse boeren reikt.

"In elk dorp onderzochten we de ontvangst van 104.7, de enige community radio in de Cordillera. Het moet een platform bieden aan de boeren, de grootste groep inwoners. Zo kunnen ze hun problemen, frustraties en tips delen met honderden luisteraars. Althans, dat is toch de opzet", zegt Sofie Van Der Straeten.

In geen enkel dorp bleek er bereik te zijn. De overheid verwaarloost de boeren en hun grootste bekommernis, nationale voedselzekerheid, wordt door het bestuur niet als een prioriteit gezien. Wegens import van goedkope Chinese rijst kunnen ze hun eigen goederen niet meer kwijt.

"De boeren bezitten maar een klein stuk land aangezien de overheid de Cordillera beschouwt als open gebied voor mijnbouw. Die mijnbouw vervuilt ook nog eens het water en pleegt roofbouw op de akkers."

Waar mijnbouw de bovenhand heeft, is de militarisering sterk verhoogd zodat opstanden van de boeren meteen de kop kunnen worden ingedrukt. "Vaak verhinderen de militairen de boeren van hun huis naar de akkers te trekken. Een dag niet werken, is een dag zonder loon." Jane Lingbawan van de Filippijnse partnerorganisatie CDPC, een vereniging die de voedselzekerheid van de boerenfamilies probeert te verhogen, begeleidde Roel en Sofie op de tocht. "Elk jaar zien de boeren hun oogst dalen. Wat onder andere te wijten is aan de genetisch gemanipuleerde zaden die de overheid opdringt", weet Jane.

"Die zaden worden geïntroduceerd door grote firma's. De eerste keer is het gratis. Daarna moet je betalen en hang je vast aan een levenslange lening. De gemanipuleerde variëteiten putten de bodem uit waardoor ze in een schuldenspiraal verzeild geraken." Daarom bundelen Bevrijde Wereld en de Filippijnse partnerorganisatie hun krachten. In oktober is de documentaire te zien op TV Oost.

Sophie Pycke Foto Gert Cools

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio