"Werkstraffen? De laatste die gedwongen arbeid oplegde, was Hitler"

Werkstraffen? De laatste die gedwongen arbeid oplegde, was Hitler

"Werkstraffen? De laatste die gedwongen arbeid oplegde, was Hitler"

Print
Zowel de politiek als Justitie vragen zich al enige tijd af hoe het probleem van overbevolkte gevangenissen kan worden aangepakt. Alternatieve straffen zijn vaak een noodgewongen oplossing voor rechters. Maar de bekende politierechter Peter D'Hondt is alvast geen fan van werkstraffen.

"Ik ga soms lopen in het park van Aalst, en dan zie ik daar mannen bezig met het uitvoeren van zo'n werkstraf. Zittend op een bank en met een joint tussen de vingers. Wel plezant, zo'n werkstraf", reageerde D'Hondt vrijdag op het pleidooi van een advocate, die een werkstraf vroeg voor haar cliënt.

De rechter deed daar nog een schepje bovenop: "De laatste keer dat er echt nog gedwongen arbeid was, dateert van de jaren dertig. Het was een Oostenrijker die dat toen oplegde".

"Uit recente cijfers blijkt dat bijna vijftig procent van alle werkstraffen nooit binnen het jaar wordt uitgevoerd. Eén op de vijf werkstraffen wordt zelfs helemaal niet uitgevoerd", licht D'Hondt de statistieken toe in Het Nieuwsblad. "Is het bovendien wel opportuun dat er werk wordt afgenomen van werklozen voor het uitvoeren van werkstraffen?"

Foto PhotoNews

.

Nu in het nieuws