Obama laat jonge immigranten zonder papieren in de VS blijven

Obama laat jonge immigranten zonder papieren in de VS blijven

Obama laat jonge immigranten zonder papieren in de VS blijven

Print
De Amerikaanse president Barack Obama laat jonge immigranten zonder papieren niet meer uitwijzen als ze voldoen aan strikte voorwaarden. De hispanics, een groot stemmenreservoir bij de verkiezingen in vijf maanden, reageren tevreden. De Republikeinen betreuren de beslissing van de president.

"Het gaat om jongeren die in onze scholen studeren en in onze wijken spelen. Het zijn Amerikanen in hun hart, geest en op verschillende andere manieren, maar niet op papier", zei Obama tijdens tijdens een toespraak in het Witte Huis.

De maatregel geldt voor minderjarigen die voor hun zestiende in de Verenigde Staten zijn gearriveerd, momenteel jonger dan dertig zijn, naar school gaan of in het bezit zijn van een middelbaar schooldiploma, en geen gerechtelijk verleden hebben. De jongeren krijgen een werkvergunning, maar geen permanent visum of de Amerikaanse nationaliteit, omdat daarvoor de goedkeuring van het Congres nodig is. Concreet zal enkel de uitwijzingsprocedure met twee jaar worden verlengd.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney hekelde dat nu minder intensief zal gezocht worden naar een oplossing op lange termijn.

Belga
Foto PhotoNews

Nu in het nieuws