Helft Antwerpse scholieren is kansarm

Helft Antwerpse scholieren is kansarm

Helft Antwerpse scholieren is kansarm

Print
De Vlaamse middelbare scholen zitten vol kansarmen. Van de 434.664 leerlingen kampen er 166.476 met een zorgelijke thuissituatie, waarbij scholen zowat 38 miljoen euro krijgen om hen te begeleiden. In Antwerpen is de helt van de Antwerpse tieners kansarm. Dat schrijft een krant van de Persgroep.

De Vlaamse middenscholen kampen met armoedeproblemen. Liefst 38,3 procent van de middelbare scholieren is minderbedeeld op het vlak van onderwijskansen. Dat blijkt uit cijfers van het departement Onderwijs. Alle scholen vangen zulke leerlingen op, maar in de grote steden is hun aantal erg drastisch. Maar liefst de helft van de Antwerpse 12- tot 18-jarigen te maken met een precaire thuissituatie.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) probeert zulke leerlingen te begeleiden. Als er thuis geen Nederlands wordt gesproken, het gezin leeft van een vervangingsinkomen, de ouders behoren tot de trekkende bevolking of de moeder geen middelbareschooldiploma heeft, valt het kind onder het gelijke-onderwijskansenbeleid (GOK). De Vlaamse scholen ontvangen dan extra geld om bijvoorbeeld taal- of leerachterstanden weg te werken. Vorig jaar kwam dat neer op zowat 38 miljoen euro.

"Smet steekt vast in zijn ideologie"

Pedagoog aan de Vrije Universiteit Brussel wantrouwt deze praktijk. "Ik vraag mij af wat dat oplevert. Smet geeft daar alvast geen antwoord op. Elke school beslist immers apart hoe zij dat willen gebruiken. Daardoor weten wij totaal niet wat er met dat geld gebeurt. Smet maakt niet waar wat hij heeft beloofd, want de sociale verschillen zijn tijdens zijn beleid alleen maar vergroot. Hij zit zo vast in zijn ideologie dat hij de realiteit in onze klassen niet meer ziet."

Foto Imageglobe: Pascal Smet

MEEST RECENT