Er is niet genoeg geld voor uitvoering korte straffen

Er is niet genoeg geld voor uitvoering korte straffen

Er is niet genoeg geld voor uitvoering korte straffen

Print
Er is niet genoeg geld om de korte straffen uit te voeren en dat geld komt er ook niet. Tot dat besluit komt onze justitie-expert na een analyse van het huidige beleid.

Naar aanleiding van de opsluiting van Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, wil justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) alle korte straffen laten uitvoeren. Partijvoorzitter Alexander De Croo zegde dat men zijn partij bij de verkiezingen van 2014 mag afstraffen als niet alle korte gevangenisstraffen dan worden uitgevoerd. Maar is dit wel mogelijk?

Momenteel heb je een stock van 19.000 niet-uitgevoerde straffen onder de zes maanden. De gevangenissen zitten voor 20 procent overvol en als alle nieuw geplande bajessen zijn bijgebouwd, dan zijn er volgens het Rekenhof nog 900 cellen te kort, zonder dat de korte straffen worden uitgevoerd.

Ook de sector van de alternatieve straffen, zoals werkstraffen en enkelbanden, zit vol. Veel meer korte celstraffen daar uitvoeren, zal ook veel meer personeel vergen. Er komen nu wel wat nieuwe enkelbanden en thuisdetentie bij, maar dat is hoogst onvoldoende. Daarbij rijzen bovendien nog twee vragen:

* Is het verantwoord om een celstraf zomaar tot een derde te herleiden en daarna om te zetten in een totaal andere straf? De rechter wilde zijn veroordeelde toch wel degelijk naar de gevangenis sturen.

* Bovendien blijft de vraag wat er zal gebeuren als vanaf 2013 de rechters - en niet meer de minister - over de uitvoering van de korte celstraffen zal beslissen. Dan zullen die noodgedwongen worden uitgevoerd en dan dreigt de chaos. Of zal men die datum, die al twee keer is uitgesteld, alweer uitstellen?

Want er is geen plaats, geen personeel en geen geld om al die straffen uit te voeren. En dat geld zal er in deze bezuinigingstijd ook niet komen.

Lees de nieuwe, kritische analyse over de uitvoering van de korte straffen op de de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Foto Belga: Fouad Belkacem

.

Nu in het nieuws