Slachthuis Genk bron van EHEC-besmetting

Slachthuis Genk bron van EHEC-besmetting

Slachthuis Genk bron van EHEC-besmetting

Print
Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is het slachthuis van Genk de bron van de EHECbesmetting bij 19 Limburgers. Dat schrijft Het Belang van Limburg. “We gaan ervan uit dat het rundvlees tijdens het slachten besmet is geraakt”, zegt Lieve Busschots van het FAVV. De zaakvoerder van het slachthuis ontkent.

Het rund dat drager was van de bacterie, is afkomstig van een boer uit Nederlands-Limburg.Slachthuis ‘V&C Meat Service’ uit Genk slachtte het dier en leverde het vlees aan de AD Delhaize in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Negentien Limburgers die filet americain van dat rund consumeerden, raakten besmet.

“Uit monsternames in de zaak (in Lanklaar, red.) blijkt dat de EHEC-bacterie in het betreffende vlees aanwezig was”, zegt Lieve Busschots. “De besmetting gebeurde vóór het vlees in de handelszaak terechtkwam. In het slachthuis dus.”

Warm pinksterweekend

Zaakvoerder Vital Vanherk (foto) ontkent. “We zijn er zéker van dat de besmetting niet bij ons is gebeurd. De slachting is volledig volgens de richtlijnen van het FAVV verlopen. Volgens mij ligt het probleem bij de consument. Het vlees werd geleverd tijdens het warme pinksterweekend. Wellicht zijn deze mensen besmet geraakt doordat ze de filet americain onvoldoende koud bewaard hebben.”

KoSn/GW
Foto KH

MEEST RECENT