Rechter gewraakt door tempelbezoek

Rechter gewraakt door tempelbezoek

Rechter gewraakt door tempelbezoek

Print
Het hof van beroep in Antwerpen beslist maandag of een rechter gewraakt wordt in een van de grootste zaken van diamantfraude ooit. Dat schrijft De Standaard zaterdag.

De rechter zit de raadkamer voor die momenteel de zaak-Monstrey behandelt. Het Antwerpse parket wil in die zaak 107 diamantairs en diamantbedrijven laten berechten, die via het netwerk van het internationale koeriersbedrijf Monstrey Worldwide Services jarenlang diamanten smokkelden en belastingen ontdoken.

Jain-tempel in Wilrijk

De bewuste magistraat bracht in december 2011, samen met een veertigtal collega's een bezoek aan de Jain-tempel in Wilrijk, die voornamelijk gefinancierd wordt door Indiase diamantairs. Volgens de advocaat van Monstrey, dat in de zaak tegengestelde belangen heeft als de meeste diamantairs, is daarmee minstens een schijn van partijdigheid gewekt. De magistraat vindt dat zijn bezoek aan de tempel geen probleem was en weigert zich daarom te laten vervangen. Daarom verhuist het verzoek tot wraking naar het hof van beroep.

Het is bovendien markant dat de magistraat in kwestie dezelfde is als degene die afgelopen week werd gewraakt in de zaak rond Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem.

Belga

Archieffoto: Hof van beroep Antwerpen

MEEST RECENT