Vijf jaar restaureren in basiliek (foto's)

Vijf jaar restaureren in basiliek (foto's)

Vijf jaar restaureren in basiliek (foto's)

Print
Mechelen - Nog anderhalve maand is er een proefrestauratie aan de gang in de basiliek van O.L.Vrouw-van-Hanswijk. Die moet ervoor zorgen dat het Mariabeeld al in een opgefrist deel van de kerk staat. Ze is de voorbode van een restauratie die vijf jaar zal duren.


In 2013 vindt de Hanswijkcavalcade plaats. De travee waar O.L.Vrouw een plekje krijgt, is tegen dan opgeknapt. "Onmiddellijk na de festiviteiten willen wij starten met de restauratie van de hele basiliek", zegt Sofie Stevens van de stedelijke dienst Monumentenzorg. Het dossier is klaar voor de gemeenteraad deze maand. "Eens goedgekeurd kunnen wij werk maken van de toekenning van de premie door de Vlaamse overheid", geeft Stevens aan.

Omdat de basiliek een van de historische kerken is waarvoor een meerjarige subsidieovereenkomst werd afgesloten, zal die niet lang op zich laten wachten. Alles samen vraagt het project een investering van bijna 3,2 miljoen euro. Het stadsaandeel bedraagt 468.100 euro. Restaurateur Pieter Noppe maakt momenteel werk van de proefrestauratie in het gewelfvlak tussen twee bogen. "Na die in zijbeuk en de koepel is dit de derde grote proefrestauratie. Ze moet de gekozen methode en afwerking om de kerk te restaureren, bevestigen", vertelt hij.

Tegen eind 2017 of begin 2018 moet de interieurrestauratie van O.L.Vrouw van Hanswijk volledig rond zijn. Omdat de barokke kerk doorheen de geschiedenis zo goed als niet werd aangepast, wordt er geopteerd voor een terugkeer naar de originele 17de-eeuwse witte kalkafwerking.

SVH

Foto Joris Herregods

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio