"Taxussnoeisel kan kankerpatiënten redden"

Print
IGEAN zet zich voor de vierde keer op rij in tegen kanker. Met de inzamelactie van taxussnoeisel willen ze kankerbestrijdende geneesmiddelen maken én het palliatief huis Coda financieel steunen.

De struik Taxus Baccata bevat het bestanddeel baccatine dat gebruikt wordt in medicijnen die kanker bestrijden. Die geneesmiddelen komen bij een vierde van het totaal aantal patiënten terecht. "Daarom doen we nu een oproep aan alle inwoners van Antwerpen om hun taxussnoeisel in een propere zak, zonder ander groenafval, naar het containerpark te brengen. Voor één kilo basisstof hebben we 12 ton snoeisel nodig. Alle hulp is dus welkom", zegt Wouters Meersmans van Igean.

De actie loopt nog tot 31 augustus. Dan komt boomkwekerij Van Hulle B&C het snoeisel ophalen. "Wij betalen de prijs die normaal per kubieke meter gegeven wordt. We sturen het snoeisel per container op naar farmaceutische bedrijven die er de baccatine uit extrageren. Van dat witte poeder worden de medicijnen gemaakt", legt Bart Van Hulle uit.

Het geld dat zij voor het snoeisel betalen aan Igean, gaat bovendien rechtstreeks naar het palliatief huis Coda in Wuustwezel.

Igean zamelde met het project al grote bedragen in. Vorig jaar telde de opbrengst 14.162 euro's. "Dat was minder dan verwacht. De zonnige lente heeft er toen voor gezorgd dat er minder snoeisel binnen kwam en het project liep ook 15 dagen minder lang. Dit jaar gaan we voluit voor een hogere opbrengst. Met het weer van de afgelopen dagen zal dat alvast geen probleem zijn!", sluit Meersmans af.

GRWO

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio