Olifant Hussein overlijdt bij transport

Hussein, de kweekstier die normaal gezien vandaag zou aankomen in Planckendael vanuit Tierpark Hagenbeck in Hamburg, overleed vrijdagochtend bij het inladen net voor hij op transport vertrok. Dat meldt Planckendael.

jrosquin

Tijdens het laden, kreeg de stier plots ademnood en viel neer. Ondanks intensieve diergeneeskundige zorgen, stierf de bull binnen enkele minuten. Hussein was 40 jaar oud en bracht 14 jongen voort.

Hussein zou zich in Planckendael in de nieuwe olifantentempel in de ganse kudde mengen om alle vruchtbare vrouwen (YuYuYin en Phyo Phyo en binnen 2 jaar May Tagu) te bevruchten. "Dit is een zware tegenslag voor het kweekprogramma en we leven mee met onze collega's van Hamburg", meldt Planckendael in een persbericht.

Verhuizing

"Het transport van olifanten is altijd een heel delicaat gebeuren. Er kan altijd iets mislopen. Elk dier heeft een eigen karakter en kan verschillend reageren. Wij focussen nu op de verhuizing van onze dames. Maandag 18 juni verhuizen alle vijf de vrouwtjesolifanten van de ZOO naar Planckendael", zegt Planckendael.

"Al meer dan een jaar wordt dit transport minutieus voorbereid. Alle dieren werden in het verleden al eerder vervoerd. Alleen voor Kai-Mook is het de eerste keer. Zij wende aan de container en oefende het in en uit stappen, met snoepjes als beloning."

"Na het instappen worden de containers met een kraan op een vrachtwagen gehesen. De olifanten worden begeleid door hun vertrouwde verzorgers die de dieren voortdurend in de gaten houden via camera's. Eerst vertrekken Kai-Mook, May Tagu en Phyo Phyo en in een tweede ronde verlaten Dumbo en Yu Yu Yin de ZOO. In Planckendael krijgen de dieren meteen eten en drinken en vooral veel rust."

Foto: Planckendael Hussein

Vastgoed

Jobs in de regio