Politie dreigt met meer acties

Het einde van de staking in de politiezone Sint-Gillis-Waas/ Stekene is nog niet in zicht. Politieraad en vakbond blijven bij hun standpunten, maar stellen nog geen ultimatum.

ikerremans

De misnoegdheid en daaraan gekoppeld de staking van de agenten slepen inmiddels al ruim een maand aan. Het ziet er momenteel niet naar uit dat de problemen en de acties van de agenten gauw voorbij zullen zijn.

Begin deze maand voerden ontevreden manschappen nog actie aan en in het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas. Verwacht wordt dat ze op het einde van de maand hun ongenoegen ook met fluitjesconcerten en bommetjes zullen uiten naar aanleiding van de gemeenteraad van Stekene. Het conflict draait rond de problematiek van de nachtploegen.

Zelfde werkschema

“De politievakbond eist elke nacht van de week twee ploegen op pad”, herhaalt burgemeester Stany De Rechter (GeBe) van Stekene, tevens voorzitter van de politieraad. “Daar kunnen we onmogelijk op ingaan. We deden het voorstel om tijdens drie nachten twee ploegen in te zetten, dus ook de zondagnacht bovenop de vrijdag- en zaterdagnacht. Verder kunnen we niet gaan. Zestien van de 29 Oost-Vlaamse politiezones hanteren hetzelfde werkschema. Wij zijn dus geen uitzondering met één ploeg tijdens de weeknachten.”

Volgens De Rechter is de heisa in de eerste plaats aan een structureel probleem te wijten: “Er gaan jaarlijks 1500 agenten met pensioen en er studeren er maar 1000 af aan de politieschool. Het is een probleem dat door de federale regering moet aangepakt worden”, vinden De Rechter en zijn collega Remi Audenaert (CD&V) van Sint-Gillis-Waas.

Dat en andere argumenten veegt ondervoorzitter Vincent Houssin (VSOA Politie) van tafel. “De burgemeesters mogen hun politiezone niet met anderen vergelijken”, reageert Houssin. “Hun zone ligt in een grensgebied. Dat brengt een criminaliteit met zich mee om van achterover te vallen. Het feit dat al een dertigtal koos om het korps in te ruilen voor een ander is ook een teken aan de wand. Er staan trouwens nog drie agenten op vertrekken.”

Yves Vrebos Foto Gert Cools

MEER OVER Sint-Gillis-Waas

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio