Duivenhotel voor eksters en kauwen

Duivenhotel voor eksters en kauwen

Duivenhotel voor eksters en kauwen

Print
Arendonk - In duivenmiddens is Arendonk wereldwijd bekend. In de gemeente wonen grote kampioenen en kwekers met wereldfaam. De gebroeders Janssen en vader en dochter Meulemans wisten de wereld in te palmen met hun succesvolle duivenlijnen.

De wereldbekendheid van een kleine gemeente inspireerde Rian Jansens tot het ontwerpen van een artistieke duiventil. Samen met medestudenten monumentale kunsten werkte ze het idee uit tot een groot kunstwerk. Het werk kreeg een titel die het ook internationaal kan doen: "The world's largest meeting place for pigeons."

Donderdag kreeg de duiventil een plaats aan het zwembad. de ontwerpster uit Eindhoven is erg opgezet over het resultaat. "Helemaal gaaf hoe het gegaan is", vertelt Jansens enthousiast. "Het plaatsen van het kunstwerk vandaag is een mooi sluitstuk van ons werk van maanden. In die tijd hebben we het oorspronkelijke ontwerp losgelaten en de dynamiek van de groep laten spelen."

"Het kunstwerk is gemaakt met afvalhout", onderstreept lesgeefster Kristel Van Ballaer."Vandaag zijn duivenhokken vaak chique paviljoenen, maar vroeger werden duivenkoten gemaakt met een oude rolluik en wat resthout. Daar willen we met dit kunstwerk terug naar verwijzen."

Omstaanders zagen nog een ander verschil tussen de artistieke duiventil en een duivenhok in de tuin van de duivenliefhebber. Aan dit kunstwerk zal immers geen enkele duivenmelker de wekelijkse kuis komen doen. "Daar hebben we niet echt aan gedacht", geeft Van Ballaer toe. "Maar dat past bij de vergankelijkheid van het kunstwerk."

Duivenmelkers Jan van Steensel en Karel Meulemans zijn blij dat de academie de duiventraditie van Arendonk onder de aandacht brengt, maar ze betwijfelen dat er ooit een duif op het kunstwerk zal zitten. "Duiven voelen zich instinctief bedreigd zo vlakbij houtgewas omdat daar roofvogels kunnen zitten. Vermoedelijk zal dit vooral een ontmoetingsplaats worden voor eksters en kauwen", menen de duivenmelkers.

TCLA

Foto Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio