Ezeleigenaar start petitie tegen vuurwerk

Puiveldenaar Frank Pollet start een petitie tegen vuurwerk. Met de actie wil hij stads- en gemeentebesturen wijzen op de gevaren van het, vaak zonder vergunning, afsteken van vuurwerk. Vorige week donderdag kwamen in Temse twee pony's om het leven toen die, geschrokken van knallend vuurwerk, de sporen oprenden.

Van Lysebetten Helen

Een aanstormende trein kon een aanrijding niet vermijden, met de dood tot gevolg. De eigenares van de dieren was niet op de hoogte van het vuurwerk, anders had ze naar eigen zeggen de dieren veilig achter slot en grendel gestopt.

Frank Pollet, zelf de trotse eigenaar van twee ezels, wil er niet aandenken wat er allemaal kan gebeuren als die dieren zich rot schrikken en uitbreken. Als eigenaar draai je dan ook vaak op voor de kosten. Om dit probleem aan te kaarten, schreef hij het stadsbestuur aan, maar voorlopig zonder veel resultaat. Daarom startte hij deze petitie.

Volgens burgemeester Christel Geerts (sp.a), die instaat voor de openbare veiligheid, is het aan banden leggen van vuurwerk, vooral op oudejaarsnacht, onbegonnen werk. Ze wil wel een strengere aanpak van het probleem. Schepen van Landbouw Ben Van Eynde is voorstander van een sensibiliseringscampagne. "Mensen moeten nog eens extra gewezen worden op de gevaren van vuurwerk. Wie vuurwerk aansteekt en schade veroorzaakt, zou daar ook voor moeten aansprakelijk gesteld worden en niet de eigenaar van de dieren", aldus de schepen. Al meer dan 100 mensen ondertekenden de petitie.

Pollet gaat nu ook dierenrechtenorganisaties, dierenartsen en asiel aanschrijven. Finaal zal de petitie overhandigd worden aan het stadsbestuurwww.petities24.com

Helen Van Lysebetten
Foto: Stefaan Van Hul
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners