Menselijk lichaam bevat meer dan 10.000 soorten microben

In en op het menselijke lichaam zijn meer dan 10.000 verschillende soorten microben aanwezig. Ze zijn in totaal met tien keer zoveel als het aantal cellen in ons lichaam.

tmas

Met de hulp van Brusselse wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) werden voor het eerst de bacteriepopulaties in en op het menselijk lichaam in kaart gebracht. Dat kan leiden tot nieuwe inzichten over hoe micro-organismen de mens ziek maken, zo melden VIB en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) woensdag in een persbericht.

Tussen al die bacteriën is er ook voortdurend interactie, zo stelden de VIB-onderzoekers Karoline Faust en Jeroen Raes, verbonden aan de VUB, vast. "De bacteriën in de verschillende 'ecosystemen' van ons lichaam gedragen zich net als dieren of mensen in populaties", zegt Raes. "Ze kunnen harmonieus samenwerken om complexe moleculen af te breken, maar soms is het ook pure oorlog voor bepaalde voedingsstoffen."

Bijna iedereen heeft ook ziekteverwekkende micro-organismen in het lichaam, vaak zonder ziek te worden. De onderzoekers hopen meer inzicht te kunnen verwerven in hoe de ecosysteemnetwerken verstoord raken in ziekten en wat ze kunnen doen om ze te herstellen.

Om de bacteriepopulaties in kaart te brengen, werden er stalen genomen van 242 vrijwilligers (129 mannen en 113 vrouwen). Bij de mannen werden er van vijftien plaatsen op het lichaam stalen genomen, bij de vrouwen van achttien. Daarbij onder meer mond, neus, huid en darmen.

Foto Phn: onderzoeker Jeroen Raes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER